چگونه در 6 گام حرفهای درخواست کنیم و بله بگیریم؟
![اصول درخواست کردن](https://irajsharafi.com/wp-content/uploads/2021/02/درخواست-کردن.jpg)
به احتمال زیاد شما هم این جمله قابل تامل را شنیدهاید: «فرصتها مانند باران بر سر ما میبارند، اگر باران در ظرف ما نمیریزید به خاطر این است که ظرف خود را برعکس نگه داشتیم!». هر کدام از افرادی که اطراف ما هستند، فرصت عالی برای ما به شمار میروند که بهره بردن از آن فقط و فقط به خودمان بستگی دارد. کلید استفاده از این فرصتها درخواست کردن از دیگران است که شاید بهتر باشد نامش را هنر بگذاریم نه صرفاً مهارت! به عنوان مثال چند بار پیش آمده که لازم باشد تقاضای پول کنید؟ از رئیس خود بخواهید حقوق شما را افزایش دهد؟ از همکارتان بخواهید که مدتی به جای شما کار کند؟ از دوست خود بخواهید چیزی به شما قرض دهد؟ از فردی بخواهید که ضامن وام شما شود؟ از همکلاسی خود جزوه بگیرید؟ از همسایه بخواهید که چند ساعت از کودک شما مراقبت کند؟
در تمامی این موقعیتها نحوه درخواست کردن ما با بله گرفتن از مخاطب ارتباط مستقیم دارد، به عنوان مثال زمانی که به رئیس خود میگوییم: «چرا حقوق منو افزایش نمیدین… فلانی که کمتر از من کار میکنه اما حقوقش بیشتر از منه؟!»، در این شرایط باید خوشحال باشیم که اخراج نمیشویم یا حقوقمان را کم نمیکنند! تقاضا و درخواست اصول خودش را دارد، مخاطب با خودش میپرسد: «چرا از من اینو میخواد نه یه نفر دیگه؟… چی به من میرسه؟… خدایی نکرده ضرر نکنم!… ». ما باید هوشمندانه عمل کنیم و از قبل جواب این سوالها را در قالب یک درخواست حرفهای به او بدهیم طوری که درصد موافقت آن بالا برود.
در این مقاله با توجه به اصول ارتباط موثر، 6 گام درخواست کردن حرفهای را مرحله به مرحله با مثال بیان میکنیم و امیدواریم که برایتان مفید باشد.
6. گام حرفهای درخواست کردن
بدون آنکه به حاشیه بپردازیم، مستقیماً به 6 گام طلایی برای درخواست کردن میپردازیم. این قالب صرفاً بر اساس تجارب شخصی خودمان نیست بلکه طبق اصول روانشناسی و ارتباط موثر شکل گرفته است. تنها خواهشی که دارم، یکی از موقعیتهایی که تجربه کردهاید را به خاطر بیاورید و در هر مرحله نقاط ضعف و قوت خود را بررسی کنید. با این کار مطالب گفته شده بهتر در ذهنتان مینشیند.
1. گفتن نام مخاطب:
حتماً خودتان اقرار میکنید که زیباترین کلمهای که میتواند شما را تحت تاثیر قرار دهد، نام خودتان است. اسم ما تنها یک واژه ساده نیست، ما با این کلمه بزرگ شدیم، تحقیر شدیم، تحسین شنیدیم، زندگی کردهایم و همین کلمه تمام احساسات و زندگی ما را در دل خود دارد. بنابراین بیتوجهی به این کلمه، بزرگترین اشتباه است!
خودتان را عادت دهید و نام مخاطب را چند بار در صحبتهای خود بیاورید، با این کار توجه او به شما میخکوب میشود و ناخودآگاه ذهنش تحت تاثیر کلام شما قرار میگیرد. طبیعی است که در روابط صمیمانه و خودمانی باید با نام کوچک صدا بزنیم اما در روابط رسمی و جدی این کار فاجعه بار میآورد و در این مواقع باید طرف مقابل را با نام خوانوادگی خطاب قرار دهیم.
2. گفتن جمله «میتونم ازتون خواهش کنم لطفا» + بیان واضح خواسته
این مرحله خود شامل دو قسمت خیلی مهم میشود:
- گفتن جمله «میتونم ازتون خواهش کنم لطفا» را قبل از هر درخواستی فراموش نکنید. این کار شما را مودب و با شخصیت نشان میدهد و به عنوان دومین یخ شکن در مرحله درخواست کردن، عمل میکند.
- خواسته خود را واضح و بدون ابهام بیان کنید در غیر این صورت ممکن است مخاطب هر برداشتی از خواسته شما داشته باشد. احتمالا داستان معروف فیل مولانا را شنیدهاید که فیل را در اتاق تاریک نشانده بودند و افرادی را فرستادند تا در همان تاریکی بدون اینکه چشم چیزی ببیند، با لمس کردن بدن حیوان، نوع آن را تشخیص دهند. اما هر کسی برداشت خودش ار داشت: ریسمان بلند، ستون و… . بنابراین خواسته خود را واضح بیان کنید.
3. گفتن دلیل
دلیل آوردن خوراک نیمکره چپ مغز است و هر آدمی هر چقدر هم که احساساتی باشد، زمانی که از او درخواستی میکنیم در ذهنش سوال پیش میآید که چرا چنین تقاضایی از من دارد؟ چه کاری میخواهد انجام دهد؟ بنابراین برای اینکه متقاعد شود بهتر است دلیل خواسته خود را بیان کنیم. البته اگر دلیل ما کاملا شخصی و خصوصی باشد، مجبور نیستیم توضیح دهیم و حتی میتوانیم برای مخاطب دلیل کلی بیاوریم یا مستقیماً بگوییم که نمیتوانیم دلیلش را توضیح دهیم.
مطالعه بیشتر: معجزه دلیل (چه کنیم تا احتمال پذیرش خواسته بالا رود)
4. ارائه ضمانت و اطمینان بخشی
این مرحله زیرکانهترین بخش درخواست کردن است و به احتمال 99% گارد مخاطب را میشکند. یادتان هست که گفتیم چه سوالهایی در ذهن مخاطب خطور میکند؟ اینکه: «خدایی نکرده ضرر نکنم!!». خودمان را جای مخاطب بگذاریم و به او حق دهیم که نگران باشد و ما در مقابل مسئول هستیم. بنابراین باید راه گریزی برای او بگذاریم تا خیالش راحت باشد که حتی اگر ضرر هم کرد، ما برایش جبران میکنیم.
5. دادن حق انتخاب + تشکر + وقت
یکی از اصول متقاعد سازی این است که به مخاطب حق انتخاب دهیم و او را آزاد بگذاریم. شاید با خودتان فکر کنید که: «خب اینطوری دیگه قبول نمیکنه که… » اما در جواب باید گفت که اتفاقاً با این روش بهتر قبول میکند. تحت فشار قرار دادن دیگران تاثیری در جلب موافقت آنها ندارد که هیچ، آنها را لجبازتر میکند. بنابراین سیاست مدارانه رفتار کنید و درخواست خود را اینطور تمام کنید: «اگر قبول کنی لطف بزرگی کردی… اگر هم نمیتوانی قبول کنی اصلا تعارف نداشته باش… هیچی از ارادتم بهت کم نمیشه… تو این چند روز فکراتو بکن و بهم خبر بده.»
اگر کسی از شما اینگونه درخواست کند، برایتان خوشایند نیست؟ باز هم میگویید که مخاطب قبول نمیکند؟
اما یادمان باشد که هر فردی حق دارد نه بگوید و اگر نه شنیدیم نباید دلخور شویم و رابطه خود را او قطع کنیم چرا شاید اگر خودمان هم جای او بودیم نمیتوانسیم قبول کنیم یا اصلا شرایطش را ندارد.
6. گام بعدی در صورت توافق
بسیار خب، اگر 5 مرحله قبلی را با موفقیت پشت سر گذاشتید و از موافقت مخاطب را جلب کردید، همان موقع گام بعدی را مشخص کنید و بگویید که دقیقا چه کاری باید انجام شود.
پیشنهاد مطالعه: بدون ترس و نگرانی درخواست افزایش حقوق بدهید!
جمعبندی
درخواست کردن بک هنر عالی است که اگر اصول حرفهای آن را یاد بگیریم، میتوانیم به راحتی درخواستهای خود را مطرح کنیم و به احتمال زیاد تایید بگیریم. خودتان فکر کنید تا کنون چه درخواستهایی داشتید که مخاطب خواسته شما را نپذیرفته و اگر مراحل گفته شده را به کار میبردید، قبول میکرد؟
دیدگاهتان را بنویسید