بازاریابی دهان به دهان

برای اینکه با مفهوم بازاریابی دهان به دهان آشنا شوید، باید مثالی بزنیم. آخرین باری را به یاد بیاورید که یک تجربه جدید و خوب از خرید داشتید و آن را با دوستان، اعضای خانواده و افراد دیگری به اشتراک گذاشتید. این تجربه خرید ممکن است هر چیزی باشد؛ از خرید لباس گرفته تا سفارش غذا در یک رستوران. این تجربه خرید نیز ممکن است که منفی باشد. زمانیکه افراد تجربیات خود را از خرید چه مثبت باشد و چه منفی، به اشتراک میگذارند، بازاریابی دهان به دهان اتفاق میافتد. در این روش مردم که محصول را مصرف کردند، تجربیات خود را در مکالمات روزانه بیان میکنند. در ادامه مطلب میخواهیم که همه نکات درباره بازاریابی دهان به دهان را بیان کنیم.
بازاریابی دهان به دهان چیست؟
بازاریابی دهان به دهان که به آن «بازاریابی شفاهی» یا «بازاریابی کلامی» گفته میشود، مشتری است که برندتان را به دیگران معرفی میکند. او این کار را بهصورت خودجوش انجام میدهد. در این نوع بازاریابی مشتری محصول یا خدمتی را که از برندی تهیه کرده است و آن را به دوستانش پیشنهاد میکند یا با آنها درباره محصول یا خدمت صحبت میکند.
بازاریابی دهان به دهان رایگان و ارگانیک است. در حقیقت شما بذری میکارید و درختی پربار از برندتان خواهید داشت. این ام در صورتی اتفاق میافتد که محصول یا خدمت شما به نیازهای مشتری پاسخ دهد و مشتری از محصول یا خدمت شما راضی کند. یکی از ویژگیهایی که این نوع بازاریابی دارد، این است که با اولین تعامل متوقف نمیشود و به تعاملات بعدی منجر خواهد شد.
بازاریابی دهان به دهان تبلیغ رایگان است که توسط تجربیات مشتری به وجود میآید.
اهمیت بازاریابی دهان به دهان
شما بهعنوان یک صاحب کسب و کار همواره باید به این موضوع دقت داشته باشید که مشتریان به افراد همرده و همتراز خود اعتماد بیشتری دارند. از این رو بازاریابی دهان به دهان از این موضوع پیروی میکند. در حقیقت این روش به دلیل اینکه مشتری بدون اینکه برای تبلیغات پولی بگیرد و با بیطرفی درباره محصول یا خدمت شما صحبت میکند. در حقیقت مشتری حس رضایت و قدرشناسی که مشتریان شما از مجموعه میگیرند را به اشتراک میگذارند.
راھکارھای ایجاد بازاریابی دھان به دھان
راهکارهای بسیاری برای ایجاد بازاریابی دهان به دهان وجود دارد. اما امروزه که فضای اینترنت گسترش یافته و اکثر کسب و کارها در شبکههای اجتماعی هستند و شما شاهد این هستید که اکثر آنها تجربیاتی که مشتریان قبلی از مصرف محصول یا خدمتشان داشتند، به اشتراک میگذارند. این روش یکی از بهترین راهکارهایی است که شما میتوانید انجام دهید.
برای مثال، شما نیز آنلاین شاپهایی را مشاهده کردید که پیامها و نظرات رضایت مشتریان قبلی را به اشتراک گذاشتند. قرار دادن رضایت مشتریان قبلی به شما کمک میکند تا مشتریان بالقوه جدید که به تازگی با برند شما آشنا شدند، بهراحتی اعتماد کنند.
مزایا و معایب بازاریابی دهان به دهان
در این بخش میخواهیم مزایا و معایبی که بازاریابی دهان به دهان دارد، را بررسی کنیم. ابتدا مزایای این روش بازاریابی را باهم بررسی میکنیم.
مزیت اول: کسب اعتبار
چنانچه مشتریان شما از محصول یا خدمت شما راضی باشد، به مشتریان بالقوه شما محصول یا خدمتتان را معرفی میکند. این امر اعتبار بسیاری برای شما کسب میکند. زیرا اگر تمامی مخاطبان هدفتان از شما خوش نامی بشنوند، اعتبارتان افزایش مییابد. این روش به مراتب بهترین روش بازاریابی است که نیاز به هزینه ندارد.
مزیت دوم: ارزان بودن
در مقایسه با سایر روشهای تبلیغات، بازاریابی دهان به دهان کمهزینهتر است. زیرا بخش بیشتر آن توسط مشتریان نیز انجام میشود.
حال که درباره مزایای بازاریابی دهان به دهان صحبت کردیم، نوبت به بررسی معایب است.
معایب اول: عدم کنترل بر بازخوردهای کاربران
چنانچه برخی از مشتریان نظر مثبتی نسبت به محصول یا خدمتتان داشته باشند، مشتریان بیشتری برای شما میآورد. اما از طرف دیگر اگر تجربه خوبی از نداشته باشند، آنها را نیز به اشتراک میگذارند. این امر باعث میشود تا تاثیر منفی بر برندتان بگذارد و برندتان جایگاهش را از دست بدهد. برای اینکه از این اتفاق جلوگیری شود، باید بر روی کیفیت و سرویسدهی مناسب به مشتریان خود تمرکز کنید.
معایب دوم: دشواری ارزیابی تاثیرگذاری
یکی از بزرگترین معایبی که بازاریابی دهان به دهان دارد این است که معیاری برای اندازهگیری تاثیرپذیری آن وجود ندارد. از این رو نمیتوان تعیین کرد که این روش تبلیغات تا چه اندازه میتواند موثر باشد.
نمونهھای موفق بازاریابی دھان به دھان در ایران
نمونههای موفق بازاریابی دهان به دهان در ایران بسیار هستند. بهترین مثالهایی که میتوان زد، شامل اسنپ، دیجی کالا و دیوار است. یکی از کارهایی که در فرآیند این روش تبلیغات باید انجام داد، ایجاد انگیزه در مخاطب هدف است. بهعنوان مثال، اسنپ، به کاربران قدیمی که کاربر جدید معرفی کند، سفر رایگان هدیه میداد. این امر باعث شد تا افراد ترغیب شده تا برند را به افراد بیشتری معرفی کنند. درست است که اسنپ یک کپی از اپلیکیشن خارجی بود، اما توانست جایگاه بسیار خوبی را در میان کاربران ایرانی پیدا کند. این شرکت با استفاده از تبلیغات دهاد به دهان در ابتدای کارش جایگاه خود را ساخت.
همچنین شرکت دیجی کالا نیز نمونه موفق از این روش تبلیغات در ایران است. دیجی کالا در ابتدای کارش، تنها کالاهای دیجیتالی را آغاز کرد و شعارش این بود: «کف قیمت محصول را با ضمانت ارائه میداد.» این امر باعث شد تا سر و صدا به پا شود و دیجی کالا را به یک برند معروفی تبدیل کند که همگی میشناسند.
تفاوت بازاریابی دھان به دھان با بازاریابی ارجاعی
ممکن است در ابتدا بازاریابی دهان به دهان با بازاریابی ارجاعی یکسان بهنظر میرسد. اما تفاوتهایی باهم دارند. بازاریابی دهان به دهان به معنای سر و صدا درست کردن است. برندهایی که از بازاریابی دهان به دهان استفاده میکنند، از قصد درباره رویدادهایی که روزمره اتفاق افتاده کمک میگیرند تا مردم ترغیب شوند و از برندشان صحبت کنند. بازاریابی ارجاعی بجای اینکه یک جمعیت انبوه را مورد هدف قرار دهد، از ایدههای بازاریابی شخصیتری برای تبلیغات استفاده میکند.
برای اینکه بتوانید از بازاریابی دهان به دهان در کسب و کارتان استفاده کنید، باید تکنیکهای فروش و روشهای بازاریابی را بدانید. این امر مستلزم آن است که در یک دوره فروش حرفهای شرکت کنید. دوره جامع فروش، مذاکره و متقاعدسازی آقای شرفی یکی از بهترین دورهها است که میتوانید در آن بهصورت کامل درباره فروش اطلاعات کسب کنید.
دیدگاهتان را بنویسید