بازاریابی ویروسی

یکی از استراتژیهای مهم در کسب و کار بازاریابی ویروسی است که باعث میشود تا محصول یا خدمت شما را ترفیع میبخشد. این روش تبلیغات زمانیکه در یک چرخه آنلاین مانند ایمیل، یوتیوب یا شبکه اجتماعی دیگر تبلیغی پخش شود و از یک فردی به فرد دیگر منتقل یابد، اتفاق میافتد. به این امر ویروسی شدن یا وایرال شدن میگویند. برای اینکه با این روش تبلیغات آشنا شوید، پیشنهاد میکنیم تا ادامه مطلب را مطالعه کنید.
بازاریابی ویروسی چیست؟
هر تبلیغ یا کمپینی که در فضای مجازی توجه کافی را برای به اشتراکگذاری گسترده جلب میکند، بازاریابی ویروسی است. این توجه میتواند به برند، سازمان یا محصول و خدمت باشد. این علاقه باعث شده تا حجم فروش افزایش یافته و مشتری تمایل بیشتری برای خرید آن محصول یا خدمت دریافت کند. در حقیقت اصطلاح «وایرال» به این معنی است که محتوا مانند ویروس از یک فردی به فرد دیگر منتقل شود.
بازاریابی ویروسی حرکتی مخفی در بازاریابی است. در این روش مخاطبان هدف متوجه نمیشوند که محصول یا خدمت به آنها فروخته شده است. مخاطبان با خواندن یا شنیدن پیغام یا دیدن ویدیو و هر چیز دیگری که مربوط به این تبلیغات است، لذت برده و آن را برای بقیه میفرستند.
تاریخچه و اهمیت بازاریابی ویروسی
اینکه اصطلاح «بازاریابی ویروسی» برای اولین بار از کجا نشات گرفته، بهطور دقیق مشخص نیست. شخصی به اسم «جفری ریپورت» که جزو اعضای هیات علمی دانشکده تجارت هاروارد بود، در سال 1996، در مقالهای برای «Fast Company» نوشته بود، از این اصطلاح استفاده کرد.
بعد از آن در همان سال یک شرکت کوچک با نام «Hotline» برای تبلیغ سرویس ایمیل خود بودجه کافی نداشت. از همین رو به دنبال یک روش با هزینه کم بود تا سرویسش را تبلیغ کند. این شرکت تصمیم گرفت تا در تمام ایمیلهای خود عبارت «Hotmail رایگان خود را در Hotmail.com دریافت کنید» اضافه کرد. بدین ترتیب افراد بسیاری با این سرویس آشنا شدند و در کمتر از یکسال، کاربران این سرویس از 20 هزار نفر به 1 میلیون رسید.
بازاریابی ویروسی به دلیل اینکه محتوای تبلیغات را در بین افراد بسیاری پخش میکند و شباهتی به تبلیغات عادی ندارد، مورد توجه افراد بسیاری قرار خواهد گرفت. این نوع تبلیغ میتواند به شما کمک کند تا افرادی را که به پیامهای تبلیغاتی عادی اعتماد ندارند را جلب کنید.
کاربرد بازاریابی ویروسی
یکی از مهمترین کاربردهایی که بازاریابی ویروسی دارد این است که یک پیامی را میان افراد مختلف پخش میکند و با این کار افراد را به خرید محصول یا خدمت ترغیب میکند. کاربرد دیگر بازاریابی ویروسی، جلب اعتماد مخاطبان هدف است. اکثر افراد به پیامهای تبلیغاتی اعتماد ندارند. اما با استفاده از بازاریابی ویروسی میتوانید اعتماد این افراد را جلب کنید. زیرا محتوایی که در این نوع تبلیغ به کار میرود تبلیغ یک برند نیست.
استراتژیهای بازاریابی ویروسی
برای اینکه بتوانید به بهترین شکل از بازاریابی ویروسی بهره ببرید، میتوانید از استراتژیهای زیر استفاده کنید:
- استفاده از شبکههای اجتماعی؛
- استفاده از تکنیک گیمیفیکیشن؛
- داستان سرایی در فروش؛
شبکههای اجتماعی
بهترین و قویترین استراتژی بازاریابی ویروسی، استفاده از شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام است. کاربران بسیاری عضو این شبکه اجتماعی هستند. از این رو این رسانه و رسانههای دیگر از جمله توییتر، یوتیوب و فیسبوک بهترین بستر برای بازاریابی ویروسی محسوب میشوند. اگر یک یک عکس یا ویدیوی جذاب در شبکههای اجتماعی به اشتراک بگذارید، به احتمال بسیار بالایی وایرال خواهد شد.
تکنیک گیمیفیکیشن
گیمیفیکیشن در فروش به معنی راهاندازی یک بازی برای مخاطبان هدف است. بسیاری از برندهای معتبر در ایران و جهان از تکنیک گیمیفیکیشن استفاده کردند. هدف از گیمیفیکیشن این است که مخاطب هدف شما را بشناسد. برای اینکه بتوانید با این روش بیشتر آشنا شوید، پیشنهاد میکنیم تا مقاله «تکنیک گیمیفیکیشن در تبلیغات» را مطالعه کنید.
داستان سرایی در فروش
استفاده از داستان سرایی در محتواهایی که تولید میکنید، رمز موفقیت شما در بازاریابی ویروسی است. اگر این داستان با طنز همراه باشد، بهترین استراتژی است. برای مثال، میتوانید یک ویدیو از یکی از مشتریان خود درست کنید و توضیح دهید که چگونه محصول یا خدمت شما مشکلش را برطرف کرده است.
مزایا و معایب بازاریابی ویروسی
مزایای بازاریابی ویروسی به شرح زیر است:
- هزینهها را کاهش میدهد.
- برندتان را تبلیغ میکند بدون اینکه مخاطبان هدف را به خرید ترغیب کند.
- کسب و کارتان را رشد میدهد.
- شهرت برند را افزایش میدهد.
با وجود مزایایی که در بالا به آن اشاره کردیم، این روش معایبی دارد که به شرح زیر است:
- نمیتوان آن را کنترل کرد.
- در تعریف مخاطب هدف محدودیت وجود دارد.
- کمپین ویروسی را نمیتوان تکرار کرد.
نمونههای از بازاریابی ویروسی
یکی از مواردی که در سال 2014 در شبکههای اجتماعی وایرال شد، چالش سطل یخ بود. داوطلبانی بودند که باید بر روی سرشان یک سطل آب یخ خالی میکردند. هدف از انجام این حرکت این بود که درباره بیماری اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ALS) آگاهی بیشتری بدهند. به دلیل اینکه داوطلب احساس سرمای شدیدی میکند، اندامهایش بی حس شده و شبیه به افرادی میشدند که بیماری ALS داشتند.
در یک دورهای یک بحران مرغ در لندن بهوجود آمد. این امر باعث شد تا 900 شعبه KFC تعطیل شود. این شرکت این کمبود را پذیرفت و بدین ترتیب از این موضوع از مشتریان خود عذرخواهی کرد. این امر باعث شد تا از طرف طرفداران خود بازخورد مثبتی بدست آورد.
دستیار صوتی الکسا یک دستگاهی بوده که برای تبلیغات وویسی بسیار تاثیرگذار را منتشر کرد و 47 میلیون بازدید گرفت. این امر یکی از نمونههای موفق بازاریابی ویروسی است.
دلایل وایرال شدن
محتواها به دلایل زیر وایرال میشوند:
- محتوایی که احساسات مخاطبان را برانگیخته میکند.
- زمانیکه محتوا انتشار مییابد.
- محتوایی که ارائه میدهید، باکیفیت و قابل اعتماد است.
تا اینجا شما حدودی با بازاریابی ویروسی آشنا شدید. همچنین به شما درباره تاریخچه، نمونههای موفق و استراتژیهایی را گفتیم که بتوانید با استفاده از انها از این روش تبلیغاتی استفاده کنید. فراموش نکنید که برای موفقیت در بازاریابی ویروسی باید با کمپین تبلیغاتی آشنا شده و تمامی نکات آن را بدانید. در دوره جامع فروش، مذاکره و متقاعدسازی یک جلسه کامل 4 ساعته درباره کمپین تبلیغاتی صحبت کردیم تا شما بتوانید یک کمپین تبلیغاتی موفق راهاندازی کنید.
دیدگاهتان را بنویسید