بازاریابی چریکی

یکی از مواردی که به شما کمک میکند تا در بازار دیده شده و افزایش فروش داشته باشید، تبلیغات است که یکی از روشهای بازاریابی چریکی میباشد. بازاریابی چریکی از روشهای خلاقانه برای معرفی و تبلیغ محصول یا خدمت شرکت استفاده میکند. این روش در سراسر جهان استفاده میشود. در این مقاله قصد داریم تا همه چیز را درباره بازاریابی چریکی به شما بگوییم.
بازاریابی چریکی چیست؟
بازاریابی چریکی یا «Guerrilla Marketing» که به آن «بازاریابی پارتیزانی» نیز میگویند، یک استراتژی تبلیغاتی نامتعارف است. با استفاده از این روش با کمترین هزینه میتوانید بیشترین بازخورد را داشته باشید. هزینه این روش تبلیغات به حدی کم است که در فروش به آن بازاریابی بدون هزینه میگویند. این روش، حرکات غافلگیر کننده و غیر قابل پیشبینی را بکار میبرد و بیشتر برای کسب و کارهای کوچک کاربرد دارد و برای شرکتهای بزرگ بازدهی دلخواه را نخواهد داشت.
در این روش بازاریابی یک کمپین با کمترین هزینه و تاثیرگذاری بالا، برگزار میشود. دقت داشته باشید که ارزان بودن این روش به معنای زمانبر بودن یا پرزحمت بودن نیست. در واقع، همه چیز به این بستگی دارد که تا چه حد مخاطبان خود را شگفت زده کنید. در این استراتژی، هرچه غیر متعارفتر باشید، بیشتر توجه مخاطبان را جلب خواهید کرد.
از این رو اگر یک کسب و کار جدید یا استارتاپ جدید از بازاریابی خاصی برای موفقیت و شوکه کردن بازار استفاده کند، روش بازاریابی پارتیزانی را در پیش گرفته است. ویژگیهای بارز این نوع بازاریابی عبارتند از:
- نامتداول بودن؛
- غیرمنتظره بودن؛
- غافلگیر کننده بودن؛
استفاده از بازاریابی چریکی به حجم زیادی از خلاقیت نیاز دارد.
انواع بازاریابی چریکی
بازاریابی چریکی انواع مختلفی دارد که 3 نوع مهم آن عبارتند از:
- بازاریابی پارتیزانی محیطی؛
- بازاریابی پارتیزانی مردمی؛
- بازاریابی پارتیزانی پوستری؛
بررسی بازاریابی چریکی محیطی
یکی از روشهایی که به آگاهی برند کمک میکند، بازاریابی چریکی محیطی است. در این، ابتدا باید مکانهای عمومی که با فعالیت شما متناسب است، بیابید. این مکانها شامل ایستگاههای مترو و اتوبوس است. نصب یک بنر یا یک تابلو تبلیغاتی جذاب در این مکانها میتواند مخاطبین هدفتان را با برند یا محصولتان آشنا سازد. مردم باید با شنیدن نام برندتان، یاد کالا یا خدمتی بیفتند که شما ارائه میدهید. در این روش بازاریابی مهم نیستی که محصولات یا خدماتتان دارای کیفیت یا کمیت بالا باشند. تنها شناخته شدن محصول و برندتان است که اهمیت دارد. توجه داشته باشید که این معرفی باید جذاب و متفاوت باشد تا همیشه در حافظه مخاطب ثبت گردد.
بررسی بازاریابی چریکی مردمی
بازاریابی چریکی مردمی با بازاریابی چریکی محیطی در تضاد است. همانطور که از نام آن پیداست، نظر مردم بسیار مهم است. درحقیقت تبلیغات باید به روشی انجام شود که در مردم، حس محبوبیت و علاقهمندی صورت بگیرد. این علاقهمندی دلایل مختلفی میتواند داشته باشد که مهمترین آنها کیفیت یا کمیتی است که ارائه میکنید.
برای مثال، یک صاحب رستوران، که اولویت خود را کیفیت قرار داده است، باید تبلیغاتش بهصورتی باشد که مردم حس کنند غذاهای رستوران قیمت نسبتا بالایی دارد. اما به همان اندازه، یک مکانی لوکس با غذاهای باکیفیت است. بدین ترتیب اگر اولویت صاحب رستوران، کمیت باشد، مردم باید از تبلیغات این حس را بگیرند که غذاها کیفیت معمولی اما با قیمتی مناسب و دارای حجم غذایی زیادی است. هر دو صاحب رستوران میتوانند به یک اندازه درآمد کسب کنند، تنها باید مخاطبان هدفشان را بهدرستی شناسایی کنند.
بازاریابی چریکی پوستری
تبلیغاتی که با استفاده از پوسترها که بهصورت خلاقانهای ایجاد شده، جزو بازاریابی چریکی پوستری هستند. اما در حال حاضر، بازاریابی چریکی پوستری از بین رفته است. حتی اگر هم وجود داشته باشد، مانند سابق نیست. با این حال میتوان مثالهایی از این نوع تبلیغات زد که شامل بنرهای کنسرتها است. این بنر باید تابلویی متفاوت از سایرین باشد. بدین ترتیب میتوان آن را جزو بازاریابی چریکی قرار داد. برای مثال، در ایران، ماکتهای سهبعدی به شکل ابزارآلات برند رونیکس وجود دارد که جزو بازاریابی پارتیزانی پوستری محسوب میشود.
مزایا و معایب بازاریابی چریکی
بازاریابی چریکی مزایای بسیاری دارد که مهمترین آنها شامل موارد زیر است:
- استفاده از بازاریابی دهان به دهان: از آنجا که این بازاریابی غیرمتعارف و خلاقانه است، سر و صدای بسیاری میکند و باعث میشود تا مردم برند را به هم دیگر معرفی کنند.
- مورد هدف قرار دادن احساسات: کمپینهای این روش احساسات مردم را مورد هدف قرار میدهند. زیرا تاثیر زیادی بر روی تصمیمات مشتری دارد.
- کم هزینه: در این روش با کمترین هزینه، مخاطبان بسیاری را به سمت خود جذب میکنید.
- به یاد میمانید: از آنجا که کمپینها در این روش غیر منتظره هستند، باعث میشود تا بیشتر در ذهن مخاطب بمانید.
- ساخت تصویر برند: با استفاده از این استراتژی میتوانید تصویر برندتان را بسازید. بهطوریکه، هوشمندانه و منحصربهفرد باشد.
با وجود مزایای بالا، این روش معایبی نیز دارد:
- شکست: اگر کمپین را ضعیف اجرا کنید، ممکن است تاثیر منفی بگذارد و شکست بخورید.
- برخی از شرایط پیشبینی نشده از جمله آب و هوای بد یا تنشهای سیاسی میتواند بر روی تبلیغات شما تاثیرات منفی بگذارد.
- واکنشهای منفی: ممکن است برخی از مخاطبان هدف، تاثیر و برداشت منفی از تبلیغات بگیرند.
- اگر کمپینها بیش از حد خلاقانه و خاص باشد، ممکن است مشکلاتی مانند حقوقی یا تبلیغات منفی را در پی داشته باشد.
مثالهای از بازاریابی چریکی
در فروش، شرکتهای بسیاری در ایران و جهان از روش بازاریابی چریکی استفاده کردهاند. یکی از روشهای خلاقانه بازاریابی چریکی توسط شرکت رومانیایی به نام «وودافون» پیادهسازی شد. یکی از مشکلات جدی در چند سال گذشته در کشور رومانی، سارقان تلفن همراه بودند. این امر به قدری زیاد شده بود که طبق آمار هر دو دقیقه یکبار یحک تلفن همراه سرقت میشد. شرکت وودافون، بیمه تلفن همراه داشت که در آن زمان زیاد رایج نبود. این شرکت با استفاده از بازاریابی چریکی، توانست خود را به مخاطبان هدفش معرفی کرده و فروشش را افزایش دهد.
این شرکت تراکتهایی را طراحی کرد. سپس افرادی را استخدام کرد تا بدون اینکه مردم متوجه شوند، این تراکتها را در جیب یا کیفشان یعنی دقیقا در جایی که تلفن همراه آنها وجود دارد، قرار دهد. روی آن نوشته شده بود:«دزدیدن تلفن همراه شما آسان است. پس آن را بیمه کنید.» با استفاده از این روش شرکت توانست مخاطبان بسیاری را جذب کند. برای اینکه بتوانید در فروش همیشه یک قدم از رقبای خود جلو باشید، باید در یک دوره کامل و جامع که شما را به یک فروشنده حرفهای تبدیل میکند و تمامی تکنیکهای فروش را به شما میآموزد، شرکت کنید. دوره جامع فروش، مذاکره و متقاعدسازی نیز شما را به یک فروشنده حرفهای تبدیل میکند.
دیدگاهتان را بنویسید