کانال ترجیحی چیست و چه کاربردی در فن بیان و سخنرانی دارد؟
کانال ترجیحی چیست؟
کانال ترجیحی یکی از سرفصلهای مهم در علم NLP (برنامه ریزی عصبی-کلامی) است. ما انسانها از سه طریق اطلاعات را دریافت میکنیم: دیدن، شنیدن و حس کردن (شامل بویایی، چشایی و لامسه). نکته جالب توجه این است که در وجود هرکدام از ما یکی از این کانالها قوی تر عمل میکند.
- افرادی که بیشتر اطلاعات را از طریق چشم وارد مغز می کنند، اصطلاحاً دیداری هستند؛
- افرادی که بیشتر اطلاعات را از طریق گوش وارد مغز می کنند، شنیداری هستند؛
- افرادی هم که از طریق دیگر حواس مانند چشیدن، لمس کردن و بویایی اطلاعات را بهتر دریافت میکنند، لمسی یا کنستاتیک نامیده میشوند.
هرکدام از ما ترکیبی از هر سه کانال ترجیحی را داریم ولی برای هر کس عملکرد یکی از کانالها قویتر است.
چطور کانال ترجیحی افراد را شناسایی کنیم؟
دانستن کانال ترجیحی افراد به ما کمک میکند ارتباط بهتر و موثرتری با دیگران بسازیم. به سناریوی زیر توجه کنید:
شوهر: عزیزم چرا ناراحتی؟
همسر: واسه اینکه بهم نمیگی دوستت دارم!
شوهر: من که برات گل و کادو میخرم! دیگه چه جوری علاقم رو نشون بدم؟!
همسر: من دلم می خواد بهم بگی دوستت دارم!
حدس میزنید کانال ترجیحی هرکدام چیست؟ درست حدس زدید: کانال ترجیحی مرد دیداری و کانال ترجیحی همسر او شنیداری است.
در روابط از این مسائل بسیار مشاهده میکنیم؛ اگر ما از کانال ترجیحی خودمان به دیگران اطلاعات دهیم در حالی که کانال ترجیحی آن شخص چیز دیگری است، باعث بوجود آمدن سوء تفاهم می شویم و نمی توانیم منظورمان را منتقل کنیم.
افرادی که هوش کلامی بالایی دارند به خوبی میدانند چطور با هر شخص صحبت کنند. بنابراین برای تقویت هوش کلامی و فن بیان بهتر است کانال ترجیحی مخاطب موردنظرمان را بشناسیم و از کانال ترجیحی او صحبت کنیم، به قول معروف :
جایِ گُل، گُل باش و جایِ خار، خار
طرز صحبت کردن دیداری ها
افرادی که کانال ترجیحی آنها دیداری است از کلماتی استفاده میکنند که تصویری هستند: چشمگیر، قشنگ، بزرگ، کوچک و… ؛
دوست دارند هر چیزی را ببینند؛
سرعت حرف زدن آنها تند است؛
زیاد از زبان بدن استفاده میکنند؛
موقع صحبت کردن حتماً باید نگاهتان به آنها باشد؛
و… .
طرز صحبت کردن شنیداری ها
افراد با کانال ترجیحی شنیداری از کلماتی مانند شنیدن، گفتن، گوش نواز و … استفاده می کنند؛
سرعت حرف زدن آنها متوسط است؛
حرکات دست هایشان کم است و معمولا دستهایشان را در کنارشان قرار میدهند؛
موقع صحبت کردن سرشان را به سمت شما میآورند؛
و… .
طرز صحبت کردن کنستاتیک ها:
اگر کانال ترجیحی فردی کنستاتیک (حسی) باشد، از کلمات حسی استفاده میکنند: احساس میکنم، خوشمزه، سنگین، چشیدن و… ؛
سرعت کلامشان پایین است و با طُمأنینه صحبت میکنند؛
معمولا مردمک چشمشان به سمت پایین میرود؛
هنگام صحبت کردن یا حرکات دست ندارند یا دست ها را روی هم میگذارند یا جلو (یا پشت) خود قرار میدهند و یا دست به سینه اند؛
و… .
تشخیص کانال ترجیحی افراد به تمرین و ممارست نیاز دارد، برای آشنایی بیشتر با کانالهای ترجیحی پیشنهاد میکنم کتاب “از هفت تا بینهایت” را مطالعه کنید در این کتاب به همه جوانب هوش کلامی پرداخته شده است و شما را به طور کامل با این مبحث آشنا می کند.
اهمیت تشخیص کانال ترجیحی در متقاعدسازی
این جمله را نباید از یاد ببریم:
“آدمها هستند که توت فرنگی دوست دارند؛ ماهی ها کرم دوست دارند نه توت فرنگی!”
در بحث متقاعدسازی موضوعی که مطرح میشود این است که قبل از هر اقدامی برای متقاعد کردن، ما باید شناخت درست و کافی از طرف مقابل داشته باشیم و مطابق میل او خواسته خود را بیان کنیم. در غیر این صورت تلاش های ما، مانند تیرهایی است که پرتاب میشوند ولی هیچکدام به هدف اصابت نمیکنند!
ابعاد مختلفی برای شناختن شخصیتها و ویژگیهای انسانها وجود دارد که تشخیص کانال ترجیحی یکی از سادهترین آنهاست. در دوره هوش کلامی اولین مطلبی که در رابطه با متقاعدسازی آموزش میدهیم شناسایی کانال ترجیحی افراد است.
برای متقاعد کردن طرف مقابل بهتر است با او همسان سازی کنیم یعنی خود را شبیه او کنیم: زبان بدن، کلمات، لحن، سرعت صحبت کردن و… . تشخیص کانال ترجیحی به ما کمک میکند سریعاً متوجه شویم که مخاطب ما جز کدام دسته است و خود را شبیه او کنیم، به این طریق احتمال متقاعدشدن مخاطب بالاتر میرود.
در سخنرانی چطور کانال ترجیحی خود را با مخاطبان تطبیق بدهیم؟
تصور کنید مهمانی بزرگی ترتیب دادهایم و مهمانان سه دسته هستند: دسته اول انگور دوست دارند، دسته دوم شلیل را ترجیح میدهند و دسته سوم فقط هلو میخورند. برای این مهمانی چه میوه ای باید تهیه کنیم؟
قاعدتاً از هر سه نوع میوه تهیه میکنیم. ظرف میوه ای که برای پذیرایی جلوی مهمان تعارف میکنیم شامل هر سه نوع میوه است که هر کس از هر کدام دوست داشت بردارد.
در سخنرانی با مخاطبین زیادی مواجه هستیم که هر کدام کانال ترجیحی متفاوتی دارند. ما برای اینکه هر سه دسته را در سخنرانی سهیم کنیم و پیام خود را به همه برسانیم بهتر است صحبت های خود را طوری تنظیم کنیم که شامل همه کانالهای ترجیحی شود.
اهمیت هوش کلامی دقیقاً در اینجاست که جلوه پیدا میکند. دایره لغات ما به اندازه کافی باید گسترده باشد که لغات هر سه دسته را به کار ببریم و بتوانیم منظورمان را به هر سه روش بیان کنیم.
فرض کنید میخواهیم بگوییم: غروب به خانه رسیدم؛ شما چطور هر سه کانال ترجیحی را سهیم میکنید؟
یک روش میتواند اینطور باشد: دیشب وقتی رسیدم خونه که دیگه هوا تاریک شده بود (دیداری) و داشتن اذان میگفتن (شنیداری)، خیلی هم گشنم بود (حسی)!
البته لزومی ندارد برای هر جمله همه را ترکیب کنیم، فقط باید حواسمان باشد که همیشه و در هر جمله از کانال ترجیحی مختص به خودمان صحبت نکنیم و با استفاده از هوش کلامی خود در جای جای سخنرانی به هرکدام اشاره ای داشته باشیم.
در ادامه سه فهرست آوردهام که هر کدام کلمات کلیدی هر کانال ترجیحی را شامل میشود. استفاده از این لغات برای شروع مناسب است و کمک میکند سخنرانی و صحبتهای خود را با کانالهای ترجیحی متفاوت تطبیق دهیم.
فهرست کلمات رایج در دیداریها
ظاهراً، دیدگاهِ از بالا به پایین، نگاهی انداختن، روشن، تیره، تیپ زده، روشنگری کردن، وارسی کردن، در معرض دید گذاشتن، تمرکز کردن، نگاه اجمالی انداختن، تصویری، مبهم، نامشخص، غبارآلود، نگاه به عقب، توهّم، توصیف کردن، در پرتو چیزی نگاه کردن، نظر داشتن به چیزی، بررسی کردن، قشقرق به پا کردن، چشمِ دل، توجه کردن، آشکار، نگرش، دیدگاه، منظر، تصویر، عکس، ردیابی کردن، فاش کردن، دیدن، نزدیکبین، عینک، مغشوش، تار و… .
فهرست کلمات رایج در شنیداریها
شنیدن، ندا، رسا، تصنیف ساختن، بحث کردن، هارمونی، گوش کردن، بلند و آشکار، شیوه صحبت کردن، ذکر کردن، یادداشت برداشتن، گفته، نظر، سکوت، آواز خواندن، صدا کردن، گزارش، زبان بند آمدن، فریاد زدن، زبان بسته، صدا، کلمه به کلمه و… .
فهرست کلمات رایج در کنستاتیکها
عاطفی، حمل کردن، خنک، خشک، پرت کردن، سرد و گرم، تشنه و گرسنه، خزیدن، مبنا، توجه کردن، تماس برقرار کردن، تب و تاب، برخورد کردن، آزار دادن، ولرم، سفت و محکم، سبک و سنگین، عمق، تیز و بُرنده، دردناک، استرس، فشار، شوکه کردن، از ذهن پریدن، به هم زدن، قلقلک دادن، چلاندن، مچاله کردن، آزار و اذیت کردن، نگه داشتن، مالیدن، میخ، حرکت، پرشور، هیجانی و… .
جمعبندی
تشخیص کانال ترجیحی افراد به ما کمک میکند روابط مؤثرتر و قویتری برقرار کنیم. در سخنرانی توجه به کانال ترجیحی افراد ضروری است، اینکه بدانیم هر فردی دیداری یا شنیداری و یا کنستاتیک است و در صحبت کردن، کانال ترجیحی خود را با دیگران مطابقت دهیم.
تمرین:
پیشنهاد میکنم سخنرانی های مختلفی را ببینید و تحلیل کنید که سخنران از چه کلماتی استفاده می کند و چطور منظور و مثال های خود را بیان میکند. این تمرین هم در تشخیص کانال ترجیحی دیگران به شما کمک میکند و هم دستتان میآید با هر کانال ترجیحی چطور صحبت کنید.
البته کانال ترجیحی فقط قطرهای از دریای هوش کلامی است؛ هوش کلامی بخشهای مختلفی دارد: : متقاعدسازی، طنزپردازی، حاضرجوابی، معرفی و ارائه خود، داستان گویی، بداههگویی، هیپنوتیزم کلامی. هر کدام از این موارد به نوبهی خود در فن بیان الزامی هستند. با شرکت در دوره غیر حضوری هوش کلامی، تمامی این مهارت ها را یاد میگیرید و سخنرانی خود را جذابتر ارائه میکنید.
6 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
خیلی ممنون
نکته به جا و مفیدی بود
سلام دوست عزیز
وقتتان بخیر
خیلی ممنون از نظرتون
خوشحالیم براتون مفید بوده
خیلی جالب بود برام
کاربردی توضیح دادین
سلام دوست عزیز
وقتتون بخیر
خیلی ممنون از نظرتون
خوشحالیم براتون مفید بوده
خوشبختانه بدون اینکه اسم کانال ترجیحی رو بدونم این نکته رو رعایت میکردم
ممنون از مطلب خوبتون
سلام جناب صحرایی
وقتتان بخیر
خیلی ممنون از بازخوردتون
خوشحالیم براتون مفید بوده