7 نکته طلایی برای جذاب صحبت کردن
اگر کسی به شما گفت که دوست ندارد جذاب صحبت کند، مطمئن باشید حقیقت را نمیگوید! جذاب صحبت کردن خواسته قلبی هر انسانی در هر سن و سالی است. این عدالت به طور یکسان در وجود همهی افراد پخش شده است. از طرفی یونسکو -سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد- سواد ارتباطی را جز 6 سواد اصلی در قرن حاضر معرفی کرده است، بیتردید جذاب صحبت کردن گلی از گلهای سوادِ ارتباطی است که با پرورش آن در زمینههای مختلف کاری، عاطفی، اجتماعی و … روابطمان موثرتر خواهد شد.
چند لحظه فکر کنید و یکی از خوش صحبتترین افرادی که میشناسید را به خاطر بیاورید. چنین فردی هوش کلامی بالا دارد و وقتی با دیگران همصحبت میشود مانند یک آهنربا نگاهها و دل ها را به سمت خود جذب کرده و در قلب و دل آنها نفوذ می کند. دیگران با اشتیاق به صحبتهایش چشم و گوش میدوزند و چیزی نمی گذرد تا مالکِ گوش و چشم و قلب مخاطب میشود. آن لحظه چقدر دوست دارید جای آن شخص باشید؟ چقدر دوست دارید همانطور که دیگران جذب او میشوند، جذب شما هم بشوند؟
جالب اینجاست که وقتی دقت میکنیم شاید چهرهی این فرد معمولی باشد؛ برخلاف کلامش که جذاب و تأثیرگذار است. درواقع جذاب صحبت کردن این فرد به خاطر چهرهاش نیست. دانسته یا ندانسته رازی فراتر از جذابیت ظاهری پشت این جذابیت کلامی وجود دارد. واقعاً چطور میتوان جذاب صحبت کرد و مانند این افراد شمعِ انجمن شد؟!
چگونه جذاب صحبت کنیم
خوشبختانه جذاب صحبت کردن نه ژنتیکی است و نه ارثی! بلکه یک مهارت است که با آموزش و تمرین میتوان این گنجینه را به داراییهای شخصیتیِ خود افزود و تا ابد سودش را خورد! در ادامه 10 نکته طلایی و راهگشا برای جذاب کردن صحبت آورده شده است. این نکات ممکن است ساده به نظر برسند اما بسیار راهگشا و جادویی عمل میکنند. همانطور که آب هم ساده است بیرنگ و بیبو، اما مایع حیات است.
1) پوشش و آراستگی
پوشش و ظاهر در جذابیت و اعتماد به نفس تأثیر زیادی دارد هر چه پوشش ما مناسب تر باشد می تواند موقعیت ها و فرصت های بیشتری را برای ما فراهم کند. البته منظورم این نیست که برای داشتن پوشش مناسب باید هزینه زیادی کرد بلکه بهتر است برای آراستگی خود دقت کافی داشته باشیم. در مقاله ی پوشش و نوع آراستگی مفصلاً در این باره صحبت کرده ایم. نکات ارزشمند ی که در این مقاله آمده است به جذابیت ظاهری کمک شایانی می کند.
2) لبخند
اگر نمیخواهید لبخند بزنید پس به فکر جذاب صحبت کردن هم نباشید! لبخند زدن در صحبت کردن معجزه میکند. لبخند زدن اعتماد میآورد و صحبت های ما را در نظر مخاطب دلنشینتر میکند. دهانی که فقط حرف بزند و لبخندی نداشته باشد فقط به هوا فشار وارد کرده است! مثل این است که ما به قصد کادو برای کسی لباس بخریم و آن لباس را همانطور که به دستمان آویزان است به او بدهیم و بگوییم: “بیا بگیر اینو برای تو گرفتم!” در حالی که میتوان آن را در جعبهای شیک و زیبا کادو کرد و محترمانه بگوییم: “تقدیم به شما”! لبخند زدن با کلام ما هم همین کار را میکند. کلامی که با لبخند همراه باشد بر قلب و جان مخاطب مانند چکش عمیقاً اثر میگذارد، صحبت ما را جذابتر میکند و بیشتر به دل مخاطب مینشینیم.
مقاله پیشنهادی: چگونه شوخ طبع شویم؟
چرا لبخند؟
لبخند زدن احتیاجی به حرف زدن ندارد اما پیامهایی که انتقال میدهد با هیچ زبانی بیان نمیشود: “من قابل اعتمادم”، “می خوام حالت خوب باشه” ؛ “من آدم خوبی هستم” ؛ “برام مهمی” و … . حتی لبخند از پشت تلفن هم احساس میشود طوری که توصیه میشود در تمام فروشهای تلفنی هم لبخند زده شود تا حس خوب و اعتماد به مشتری القا شود. اندر محاسن لبخند زدن و خندیدن نکته و فایده زیاد هست که پیشنهاد میکنم حتماً مطالعهای اختصاصی درباره لبخند داشته باشید.
یادمان باشد اگر لب ما به لبخند باز شود، درِ قلبِ مخاطب هم به روی صحبت ما باز میشود و جذاب صحبت کردن را به ما هدیه میدهد. هرجایی که صحبت میکنیم حواسمان باشد آیا لبخند داریم یا نه! دوربین موبایلتان کمکتان میکند. روزانه از خود فیلم بگیرید، همراه با لبخند صحبت کنید در انتها فیلم خود را تحلیل کنید. معجزه این کار ساده را بعد از چند روز استمرار مشاهده میکنید(این تمرین به عنوان یکی از تمرینات اصلی و مهم در دوره هوش کلامی ما به حساب می آید. پس از کنار آن به سادگی عبور نکنید.)
3) پرانرژی بودن
به نظر شما کدام فرد جذابتر است؟
الف) فردی که کسل و بیحال است، با صدای آرام و مونوتُن حرف میزند و در کلامش انرژی جریان ندارد. همیشه ناله و شکایت میکند و کلام امیدبخشی در صحبت هایش شنیده نمیشود.
ب) فردی که پرانرژی است با صدای رسا و واضح صحبت میکند، انگیزه و امید در کلامش موج میزند و به جای شکایت و ناله از راهحل حرف میزند.
واقعیت این است که خودآگاه یا ناخودآگاه جذب فرد دوم میشویم. کسی از آدم منفی استقبال نمیکند در حالی که آدم پرانرژی هرجا که باشد اطرافش دوستان زیادی جمع میشود. همانطور که در هوای سرد دور آتش جمع میشویم تا از آتش به ما گرما و حرارت برسد.
پرانرژی بودن یا بهتر بگویم انرژی مثبت داشتن یک گام قبل از جذاب صحبت کردن است. اگر میخواهیم جذاب صحبت کنیم باید بمب انرژی درونمان را فعال کنیم. اما دقیقاً چطور این کار را کنیم؟
- با صدای رسا و واضح صحبت کنیم؛
- لبخند را تحت هیچ شرایطی فراموش نکنیم؛
- جملات منفی ممنوووووووووووع؛
- مثبت و امیدبخش باشیم؛
- ناله و شکایت نکنیم؛
- زبان بدن باز داشته باشیم (درادامه درباره این موضوع بیشتر برایتان خواهم گفت)
باور کنید با انجام همین چند کار ساده بذر جذابیت کلامی را در ذهن دیگران میکاریم، صحبت کردن ما جذابتر میشود و طرفداران بیشتری خواهیم داشت.
پیشنهاد مطالعه: در دست گرفتن جمع با 9 تکنیک ساده
4) لحن داشتن
تماشای فیلم در تلویزیون سیاه سفید جذابتر است یا در تلویزیون رنگی؟
مشخص است تلویزیون رنگی، از وقتی که تلویزیون رنگی اختراع شد دیگر تلویزیون سیاه سفیدی تولید نمیشود، نو که آید به بازار کهنه شود دلآزار! تلویزیونِ رنگی تصاویر را با رنگهای مختلف نشان میدهد، رنگها هر کدام احساس متفاوت و منحصر به فردی به بیننده میدهد. مثلا رنگ قرمز احساس هیجان و رنگ سبز احساس آرامش به انسان میدهد. در واقع تلوزیون رنگی احساسات بیشتر و عمیقتری را القا میکند. نقش لحن در جذاب صحبت کردن ما هم همینگونه است.
کلامی که لحن نداشته باشد رنگ و بویی ندارد و احساس انتقال نمیدهد، مانند رباتی که از روی یک متن میخواند! لحن کلمات را زنده و اثرگذار میکند و به کلمات رنگ و بو می دهد، کلامی که لحن داشته باشد بار احساسی بیشتری دارد و در جلب توجه مخاطب موفقتر عمل میکند. افرادی که جذاب صحبت میکنند به خوبی لحن را در کلامشان اعمال میکنند.
چطور لحن داشته باشیم؟
لحن از احساسات گوینده سرچشمه میگیرد، گوینده هر احساسی که داشته باشد لحن متفاوتی دارد. احساس عشق، نفرت، ترس، غم، شادی و… هرکدام رنگ و لحن خاصی دارند و بار معنایی متفاوت به کلام میدهند. راحت باشیم! برای جذاب کردن صحبت به کمک لحن، کافیست دو شاخه کلام را به پریز احساساتمان وصل کنیم تا احساس در کلاممان جاری شود و با حس واضحتری منظورمان را بیان کنیم.
یک تمرین خوب:
یک جمله ساده را انتخاب کنید: مثلا “من دیروز این کتاب را خریدم”. این جمله را در موقعیتهای مختلفی مثل خوشحالی، عصبانیت، علاقه، سوالی و… بیان کنید و صدای خود را ضبط کنید. سپس صدای خود را گوش کنید یا حتی می توانید از اطرافیانتان بخواهید گوش دهند که آیا لحن موردنظر در صدایتان احساس میشود یا نه.
تجربه ثابت کرده است که معمولاً افراد به این تمرینات اهمیت نمیدهند چون این تمرینات ساده است و آنها را جدی نمیگیرند. جایی برای آن در برنامه خود باز نمیکنند. اما اگر تحت نظر یک فرد متخصص و باتجربه باشید که در این زمینه به شما کمک کند و تمرینهای شما را تحلیل کند، قطعاً زودتر و بهتر نتیجه میگیرید.
5) زبان بدن مناسب
با زبانِ دهان کلمات را بیان میکنیم و با زبانِ بدن کلمات را نشان میدهیم. حرکات دست، چشم، گردن، حالت چهره و… حالات و احساسات درونی گوینده را نشان میدهد. جالب اینجاست که زبان بدن قدرتمندتر و اثرگذارتر از کلماتی است که بیان میکنیم. مخاطب غیر از گوش، چشم هم دارد و دوست دارد هم بشنود هم ببیند. با زبان بدن صحبتمان را دیدنیتر و جذابتر میکنیم.
اکثر افراد مشهور یا همان شاخهای مجازی در شبکه های اجتماعی مانند اینستاگرام خیلی قدرتمندانه از این عنصر ارتباطی بهره میبرند. ویدیوهای سرگرم کننده (دابِسمَش) به خوبی اثر زبان بدن در جذاب صحبت کردن را فاش میکند. صدا از شخص دیگری است و فقط با زبان خودمان جلوه و نمایش متفاوتی به آن صدا میدهیم.
مقاله مرتبط: چرا زبان بدن از زبان کلام قدرتمندتر است؟
قدرت زبان بدن را جدی بگیریم و در صحبتهایمان زبان بدن خوب داشته باشیم. حرکات مناسب بدن، سر، دستها و… بسیار بسیار صحبت را جذاب میکند.
هم تمرین هم بازی:
ساخت دابسمش هم مُفَرح است هم به تقویت زبان بدن کمک میکند. پیشنهاد میکنم برای سرگرمی هم که شده است چند بار دابسمش بسازید و به اطرافیانتان نشان دهید. با این کار زبان بدن مان اصلاح و تقویت میشود.
تماس چشمی:
تماس چشمی مهمترین و قدرتمندترین جز زبان بدن است. در فن بیان و سخنرانی یک جمله معروف داریم که می گوید:
” نگاه ما هر کجا رَوَد کلام ما هم همانجا میرود “
هنگام صحبت اگر به چشمهای مخاطب نگاه کنیم مخاطب توجه و دقت بیشتری خرج میکند به اصطلاح کلام ما را میگیرد. اما اگر به در، دیوار، …. نگاه داشته باشیم کلام ما هم همان جا میرود! البته تماس چشمی را با زُل زدن اشتباه نگیریم. زل زدن مخاطب را معذب میکند و برای او اصلاً خوشایند نیست. چه بسا که ما را فردی گستاخ جلوه دهد و مخاطب با خود بگوید: “الان با چشماش منو می خوره!”. این طرز نگاه جذاب صحبت کردن را خدشه دار میکند.
شاید همچنان بپرسید که بهترین حالت برای نگاه کردن چگونه باید باشد؟
بایستی بعد از 10 ثانیه تماس چشمی، 2 ثانیه به اطراف نگاه کنیم تا سنگینی نگاه را از مخاطب برداریم. علاوه بر آن بهتر است فقط به خود چشم ها نگاه نکنیم و تماس چشمی را به اطراف چشم نیز گسترش دهیم. مثلاً گاهی به چانه، گاهی به لب ها و گاهی هم به خود چشم ها نگاه کنیم. صد درصد مطمئن باشید این تماس چشمی جذابیت کلامی را بیشتر می کند.
ویدئوی زیر را مشاهده کنید تا با نحوه ارتباط چشمی بهتر و مفصل تر آشنا شوید:
6) هنر خوب گوش دادن
جذاب صحبت کردن فقط حرف زدن نیست! همصحبتِ جذاب کسی است که گوش شنوا داشته باشد یا بهتر بگویم گوشش بیشتر از زبانش کار کند. خوب گوش دادن کار راحتی نیست اما اگر این مهارت جادویی را در خود پرورش دهیم مهره مار در روابط را به دست گرفتهایم. هر فردی دوست دارد حرفش شنیده شود، نظرش را بیان کند، از علایق خود تعریف کند، از تجربیاتش بگوید و… . این خواهشِ فطری و خاموش، برگ برندهای در دست ماست که میخواهیم همصحبت جذابی باشیم. جذاب صحبت کردن مانند کیکی است که هر چه بیشتر با مخاطب شریک شویم بیشتر لذت میبرد.
صحبت کردن جذاب مانند مسابقه ایست که مخاطب هر چه بیشتر از ما بدود ما برنده تریم! اجازه دهیم مخاطب هم حرف بزند. حال اگر مخاطب حرف نزد چِکار کنیم؟ میتوانیم میان صحبتمان سوال بپرسیم که به حرف بیاید. دو گوش دیگر قرض بگیریم و با دقت گوش دهیم. گوش دادن فقط شنیدن نیست! فهمیدن و درک کردن حرف های مخاطب هدفِ گوش دادن است و همان چیزی که مخاطب میخواهد.
گوش دادن فعال یعنی:
- تماس چشمی داشته باشیم؛
- لبخند داشته باشیم؛
- سرمان را تا حدی کج کنیم طوری که گوشمان به سمت مخاطب باشد؛
- به نشانهی تایید گاهی سر تکان دهیم (البته به اندازه کافی)؛
- از گفتن “بله” ، “آهان” ، “که اینطور” و… دریغ نکنیم. البته باید مراقب بود که زیادهروی هم نکنیم!
- از بازی کردن با اشیایی مانند خودکار، انگشتر، ساعت و…. پرهیییییز کنیم؛
- قطع کردن یا پریدن میان صحبت مخاطب اصلاً کار شایسته ای نیست؛ مگر اینکه مجبور شویم البته در این حالت بهتر است اجازه بگیریم؛
- ذهن خود را از افکار دیگر خالی کنیم و روی صحبت مخاطب متمرکز شویم.
حوصله و دقت تنها هزینهی خوب گوش دادن و جذابیت فقط یکی از پاداشهای آن است طوری که مخاطب خودش اعتراف میکند از همصحبتی با ما لذت برده است. اگر میخواهیم جذاب صحبت کردن را تجربه کنیم از این مهارت گران غفلت نکنیم.
این مطلب را بخوانید: گوش دادن فعال چیست؟ قدرتمندترین تکنیک ارتباط موثر
7) توجه به علایق و خواستههای مخاطب
دیل کارنگی (یکی از برجسته ترین سخنرانان آمریکایی) چقدر زیبا گفته است:
مردم به سردرد خود بیشتر از مرگ من و شما اهمیت میدهند.
اگر گوش شنوا برای شنیدن میخواهیم باید بهایش را بدهیم، بهایش را هم از جیب خود مخاطب میپردازیم! اگر میخواهیم مخاطب بیشتر رغبت کند و به صحبت هایمان با علاقه بیشتری گوش دهد بهتر است به علایق، اهداف، دغدغه و خواستههای مخاطب اشارههایی داشته باشیم. حرف زدن فقط درباره خودمان کار راحت و لذت بخشی است اما برای مخاطب نه! جذاب صحبت کردن مانند خیاطی است، در صورتی که صحبتمان را با همان مدل دلخواه مخاطب شکل دهیم و بیان کنیم.
در ادامه دو نکته عالی و کمکی ذکر کردهام که مخاطب تمنای شنیدنشان را دارد:
الف) نام مخاطب:
به جرات میتوانم بگویم که زیباترین و موثرترین کلمه در دنیای مخاطب، نام خود مخاطب است. اولین کلمهای که در گوش ما ایرانیها زمزمه میشود، کلمهای که با آن بزرگ میشویم، لحظه به لحظه در زندگی تجربه میکنیم و هویت ما را در بر میگیرد. گفتن نام مخاطب تأثیر شگرفی در جذاب صحبت کردن دارد و ارتباط ما را با مخاطب عمیقتر میکند. نام مخاطب خارقالعادهترین واژهای است که ذکر آن صحبت ما را به شدت جذاب میکند. از گفتن این واژه لابلای صحبتتان به هیچ وجه دریغ نکنید.
ب) تعریف و تمجید:
یکی از خوشایندترین لحظات برای هرکسی شنیدن تعریف و تمجید از زبان دیگران است. با تمجید کردن حس ارزشمند بودن به مخاطب میدهیم و مخاطب بیشتر به ما اعتماد میکند. در تمجید کردن بهتر است محتاط باشیم که غیرواقعی و اغراق گونه تمجید نکنیم؛ در غیر این صورت حس چاپلوسی را تداعی میکند و تأثیر خوبی نمیگذارد. تعریف و تمجید اگر صادقانه و خالصانه باشد ما را در نظر مخاطب عزیز میکند و فردی قابل اعتماد و قدردان نشان میدهد. تعریف و تمجید یک چاشنی فوق العاده و راحتترین روش برای جذاب صحبت کردن است. اگر این نکته را نادیده بگیریم خود را بینصیب گذاشتهایم.
در کل بهتر است علایق، اهداف، دغدغه و خواستههای مخاطب را محور صحبت خود قرار دهیم که توجه مخاطب بیشتر جلب شود. دو نکته کمکی نام مخاطب و تمجید صادقانه به جذابیت کلامی ما کمک شایانی میکنند.
این مطلب را بخوانید: چطور از دیگران تعریف کنیم تا در قلب آنها نفوذ کنیم؟
افراد زیادی در شناخت مخاطب مشکل دارند و حتی اگر مخاطب را هم خوب بشناسند اما نمیتوانند کلام خود را اثرگذار و متقاعد کننده بیان کنند. معمولاً والدین شکایت دارند که چرا فرزندانمان به ما گوش نمیدهند، مدیران میگویند که چرا کارمندانم از من حرف شنوی ندارند، فروشندهها ناراحت هستند ازا ینکه چرا مشتری قانع نمیشود، معلمها کلافه هستند که چرا دانش آموزان به حرف من گوش نمیدهند و… . همه این مشکلات ریشه در دو چیز دارد: عدم شناخت درست از مخاطب و عدم توانایی در نحوه موثر بیان.
برای شناخت مخاطب و کلام اثرگذار باید با اصول روانشناسی و متقاعدسازی آگاه باشید که درک این مفاهیم هم زمانبر و پیچیده است. ما در دوره هوش کلامی، اصول متقاعدسازی و هیپنوتیزم کلامی را به صورت خلاصه و مفید آموزش میدهیم. تسلط بر این مباحث برای هر فردی کافیست.
جمعبندی
چه کسی است که دوست نداشته باشد جذاب صحبت کند و در نظر دیگران دوست داشتنی باشد؟ این خواسته قلبی در همه افراد مشترک است. در دنیای مدرن امروزی یونسکو سواد ارتباطی را جز 6 سواد اصلی قرن حاضر معرفی کرده است، بی شک جذاب صحبت کردن تأثیر فوق العادهای در روابطمان دارد. همانطور که در این مقاله خواندیم جذاب صحبت کردن ژنتیکی نیست و با آموزش و تمرین این مهارت بینظیر را می توان به گنجینه مهارتهای خود افزود.
برای اینکه جذاب تر صحبت کنیم، حتماً 6 نکته طلایی زیر را رعایت خواهیم کرد:
- لبخند را با چهره خود اُنس می دهیم؛
- انرژی خود را همیشه در سطح بالایی قرار می دهیم تا دیگران را جذب کنیم؛
- با لحن به کلام خود رنگ و بو میدهیم؛
- با زبان بدن مناسب کلام خود را موثرتر میکنیم؛
- با خوب گوش دادن لذت بیشتری را به مخاطب هدیه می دهیم؛
- به علایق، اهداف، خواستههای مخاطب حتماً اشاره میکنیم؛ چراکه میدانیم با ذکر نام و تمجید، مخاطب را بیشتر به گوش دادن تشویق میکنیم.
تبریک میگویم که تا این قسمت مقاله پیش آمدید و مطالعه کردید. امیدوارم با عمل به نکات کاربردی این مقاله از این پس جذاب صحبت کنید و روابط بیشتر و قوی تری بسازید.
8 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
خیلی ممنون از مقاله فوق العادتون واقعا لذت بردم و بهترین مقاله ای بود که تو این زمینه خوندم
فقط من یه نکته رو بگم… یکی از آیتم های جذاب صحبت کردن شوخ طبعیه… من خیلی دلم میخواد شوخ طبعیم قوی بشه… شما برای این هم راهکاری دارید؟
سلام سرکار خانم محدثه صمدی.
خوشحالم که براتون مفیده بوده.
بله شوخ طبعی قویترین چاشنی کلامی است که افرادی کمی در این زمینه مهارت دارند اما با الگوبرداری میتونیم ما هم این مهارت را در خودمان تقویت کنیم. یک سری الگوهای مادر و کمک کننده هست که به شدت تاثیر دارند مثل سه پایه برای دوچرخه که کودکان استفاده میکنند. این الگوها مثل نفی حالت مطلوب است که یکی از الگوهای معرفی شده در دوره هوش کلامی است.
سلام مقالتون عالی بود.
فقط یه سوال اون قسمتی که گفتی باید به احداف و نیازهای مخاطباشاره کنیم یکم پیچیدس من همیشه این قسمت رو مشکل دارم. میتونید کمکم کنید
سلام سرکار خانم هانیه امیری.
سپاس از نظر ارزشمندتون.
بله یکی از نکاتی که به جذابیت کلامی ما کمک میکنه، صحبت کردن از نیازها و اهداف مخاطب است یعنی موضوعاتی که به زندگی او مربوط میشه و بهش انگیزه میده. این کار پیچیدس چون هر فردی نیازهای خودشو داره اما با چند تا سوال میتونیم به نیازهای مخاطب پی ببریم. مثلا بپرسیم شغلش چیه، چی دوست داره و… . البته نوع سوال پرسیدن هم خیلی مهم است که در دوره هوش کلامی به طور مفصل این نکات را آموزش میدهیم.
خیلی عالی بود ممنون
هم از مقالات سایتتون چیزازیادی یادمیگیرم هم ازدوه آموزشیاتون
خیلی خوشحالیم که دوره برایتان مفید بوده جناب آقای حامد سرمدی.
موفقیت شما قوت قلب ماست
من همیشه جذاب صحبت میکنم و خیلی از نظر کلامی قوی ام ولی نمیتونم زیاد خوب گوش بدم
سلام وقتتان بخیر. ممنون از نظرتان.
گوش ندادن به شدت تاثیر منفی روی روابط داره… همونطور که خودمون دوست داریم شنیده بشویم، طرف مقابل هم شوق دیده و شنیده شدن دارد. سعی کنید با افرادی صحبت کنید که مورد علاقه خودتان هستند و راجع به موضوعات مورد علاقه خودتان صحبت کنید تا اشتیاق شنیدن حرف های طرف مقابل را هم داشته باشید. با این تمرین شروع کنید