امواج مغزی

امواج مغزی و بهره‌گیری از آن‌ها

 

امواج مغزی و بهره‌گیری از آن‌ها

ما انسان‌ها در طول شبانه‌روز با ۴ فرکانس مغزی (امواج مغزی) مهم سروکار داریم:

۱- امواج آلفا

۲- امواج بتا

۳- امواج تتا             

۴- امواج دلتا

 

ذهن ما به‌صورت خودکار این امواج را وابسته به شرایط و حالات مختلف، تغییر می‌دهد.

هرکدام از این امواج ویژگی‌های مختص به خودشان را دارند که در ادامه توضیح می‌دهیم.

اما دلیل اینکه به این مبحث می‌پردازیم این است که با دانستن ویژگی آن‌ها می‌توانیم در مسیر رسیدن به موفقیت، از این ویژگی‌ها استفاده کنیم و سرعت پیشرفت خود را افزایش دهیم. شاید بپرسید چطوری؟

با ما همراه باشید تا از راز آن‌ها باخبر شوید.

 

 

موج بتا (β)

در طول شبانه‌روز بیشترین موج از امواج مغزی که با آن سروکار داریم «موج بتا» می‌باشد. در حالت بیداری کامل فرکانس امواج مغزی بین ۱۲ تا ۲۷ سیکل در ثانیه متغیر است که به آن «موج بتا» می‌گویند. در این حالت ضمیر خودآگاه کنترل مغز را بر عهده گرفته و ضمیر ناخودآگاه در دسترس نمی‌باشد و به کار خود مشغول است؛ اکنون‌که شما در حال مطالعه این مطلب هستید امواج مغزی شما روی این فرکانس قرار دارند. وقتی مغز روی این فرکانس قرار بگیرد معمولاً بر روی فعالیت‌های منطقی نیم‌کره سمت چپ مغز متمرکز می‌شویم.

اگر در حالت بیداری توجه و تمرکز شما بر روی موضوعی قرار بگیرد و غرق در آن بشوید، مغز به‌صورت خودکار امواج مغزی را تغییر می‌دهد و روی موج دیگری تنظیم می‌شود. وقتی توجه خود را از آن موضوع برمی‌دارید و به حالت عادی برمی‌گردید، مغز شما مجدداً امواج خود را تغییر داده و به فرکانس بتا بازمی‌گردد.

ترس، امید، خشم، شادی، خستگی، نگرانی، شادابی، استرس و … همگی در این فرکانس مغزی ملموس هستند. تمام داده‌هایی که وارد مغز می‌شود در حالت فرکانس بتا پردازش شده و در مغز جای می‌گیرند.

 

ویژگی های امواج مغزی

 

 

موج آلفا (α)

زمانی که چشمان خود را می‌بندید و در وضعیت آرامش کامل ذهنی، جسمی و روحی قرار می‌گیرید، امواج مغزی وارد فرکانس موج آلفا می‌شوند. فرکانس این موج نصف فرکانس امواج بیداری کامل یعنی حدوداً بین ۸ تا ۱۲ سیکل در ثانیه است.

بهترین زمان برای درک بهتر این امواج مغزی زمانی است که در حالت خواب‌وبیداری هستید. در هر بار خوابیدن این امواج را دو بار تجربه خواهید کرد؛ یک‌بار لحظاتی قبل از خواب و یک‌بار لحظاتی بعد از بیدار شدن. طول زمانی که مغز بر روی این فرکانس تنظیم می‌شود بسیار کوتاه و زودگذر است.

 

 

اهمیت موج آلفا

در میان تمامی امواج مغزی، موج آلفا از اهمیت بالایی برخوردار است؛ زیرا علی‌رغم زمان کوتاه آن، در این فرکانس، ضمیر خودآگاه ما خاموش شده و ضمیر ناخودآگاه ما در دسترس قرار می‌گیرد و ما می‌توانیم آن را برنامه‌ریزی کنیم. همچنین در این فرکانس هردو نیمکره مغز فعالیت دارند و دارای بهره هوشی بالاتری هستیم لذا یادگیری و القا پذیری در ما بیشتر می‌شود.

چون در این فرکانس ضمیر خودآگاه خاموش شده است، اطلاعاتی که وارد مغز می‌شوند بدون پردازش و به‌دوراز هرگونه فیلتر شدن در آن جای می‌گیرند.

در هیپنوتیزم و مراقبه‌ها با انجام تکنیک‌های مختلف امواج مغزی را به این فرکانس هدایت می‌کنند تا بتوانند با تلقینات آرامش‌بخش یا جملات تأکیدی بر روی ضمیر ناخودآگاه تأثیرگذاری کنند.

اگر در حالت بیداری کامل (زمانی که بر روی موج بتا هستید) تمام توجه و تمرکز خود را بر روی موضوعی بگذارید درحالی‌که متوجه آنچه در پیرامون خود می‌گذرد نشوید (برای مثال غرق در خواندن یک کتاب بشوید) امواج مغزی شما بر روی فرکانس آلفا می‌رود و ضمیر ناخودآگاه شما در دسترس قرار می‌گیرد و از آن موضوعی که توجهتان بر روی آن است (مثلاً مطالب آن کتاب) تأثیر می‌گیرد.

امواج آلفا از حدود یک و نیم سالگی در بچه‌ها تولید می‌شوند و با تکامل این امواج، قدرت فراگیری مغز نیز بیشتر می‌شود. در ۶ و ۷ سالگی بیشترین امواج مغز، امواج آلفا هستند. به همین خاطر است که کودکان در این سن قدرت یادگیری بیشتری دارند.

 

 

موج تتا (θ)

 در موج تتا فرکانس امواج مغزی به ۳ تا ۸ سیکل در ثانیه کاهش می‌یابد. اگر مدت‌زمانی که مغز بر روی وضعیت آلفا قرار دارد طولانی شود، برای رفتن به یک خواب آماده می‌شویم. در دقایق اولیه خواب، امواج مغز بر روی موج تتا قرار می‌گیرند.

موج تتا در خلاقیت و درک شهودی و حسی، تمرکز درونی و حافظه نقش مهمی دارد. در افراد مبتلا به اختلال بیش فعالی، افزایش غیرطبیعی دامنه موج تتا منجر به زمان واکنش کند و ناتوانی در یادگیری می‌شود. این امواج در کودکان تا سن ۱۳ سالگی در حالت بیداری هم دیده می‌شوند. ولی در بزرگسالان پس از وارد شدن به خواب ظاهر می‌گردد.

 

انواع امواج مغزی

 

 

موج دلتا (Δ)

این امواج که کندترین امواج مغزی انسان هستند، فرکانسشان زیر ۳ سیکل در ثانیه است. با تغییر فرکانس مغز از موج تتا به موج دلتا ما وارد یک خواب عمیق می‌شویم؛ به‌عبارت‌دیگر می‌توان گفت خواب عمیق ما زمانی اتفاق می‌افتد که امواج مغزی بر روی موج دلتا قرار گیرند. در این حالت فعالیت ضمیر خودآگاه ما به صفر می‌رسد و ضمیر ناخودآگاه ما کنترل کامل بدن را به دست می‌گیرد.

در برخی از مراتب هیپنوتیزم (هیپنوتیزم بسیار عمیق) نیز می‌توان فرکانس مغزی را تا این حد پایین آورد و به ضمیر ناخودآگاه دسترسی پیدا کرد.

قرار گرفتن مغز بر روی این موج باعث رسیدن به آرامش و تجدیدقوای بدنی فرد می‌شود.

افرادی که خستگی بیش‌ازحد و یا مشغولیت فکری زیاد دارند نمی‌توانند وارد این موج شوند و درنتیجه بعد از خواب احساس شادابی و نشاط ندارند.

موج غالب در نوزادان زیر ۶ ماه موج دلتا است که در شرایط طبیعی با افزایش سن از دامنه این موج کاسته می‌شود.

(توجه: از دیدگاه علوم نورولوژی مغز دارای امواج دیگری مانند گاما، SMR و … می‌باشد که برای ما اهمیت زیادی ندارند و لذا به آن‌ها نپرداختیم. امواجی که برای ما در حوزه موفقیت مهم هستند شامل همین ۴ موج می‌باشد)

 

 

سخن آخر:

شما برای رسیدن به موفقیت می‌توانید از ویژگی‌های مغز و امواج آن کمک بگیرید. برای این کار از با استفاده از ویژگی‌های ضمیر ناخودآگاه و امواج آلفا، ضمیر ناخودآگاه خود را مطابق با خواسته‌ها و نیازهای خود برنامه‌ریزی کنید تا سرعت رسیدن به موفقیتتان بالا رود.

 

 


اگر تمایل دارید کلام خود را به یک عصای جادویی تبدیل کنید، پیشنهاد می کنم حتماً حتماً در دوره حرفه ای و جامع هوش کلامی شرکت کنید.

از طریق لینک زیر می نمانید با سرفصل ها و موضوعات این دوره بیشتر آشنا شوید:

 

توضیحات دوره حرفه ای و جامع هوش کلامی

هوش کلامی

 

بد نیست به ویدئو زیر هم نگاهی بیندازید:

33 پاسخ
    • ایرج شرفی
      ایرج شرفی گفته:

      سلام. در صفحه اصلی سایت در قسمت سمت چپ بالا یک دکمه با نام «عضویت» وجود داره. روی اون کلیک کنید و روند رو ادامه بدید.

      پاسخ
  1. مسعود
    مسعود گفته:

    سلام.ممنون میشم بفرمایین چطوری میتونیم کنترل امواج مغز خودمون رو در دست بگیریم و مثلا تو آلفا که خیلی خوبه بیشتر بمونیم.

    پاسخ
    • ایرج شرفی
      ایرج شرفی گفته:

      سلام. وقتتون بخیر
      مغز ما در شرایط خاصی بر روی آلفا قرار میگیرد. برای مثال در زمانی که بین خواب و بیداری هستیم . یا در حالت هیپنوتیزم. زمان ماندگاری در آلفا قبل از خواب کوتاهه ولی در حالت هیپنوتیزم میتونیم این زمان رو بیشترش کنیم. از قبل باید آماده بود و مطالبی که میخواهیم وارد ضمیرناخودآگاه ما بشوند را در ذهن داشته باشیم و در در لحظه قرار گیری در موج آلفا القا کنیم. بهتره مواردی که میخواهیم القا شوند به صورت جملات کوتاه و تصاویر باشند.

      پاسخ
  2. کوروش
    کوروش گفته:

    سلام اقای ایرج میشه بفرمایید راهکار هایی که میتوان امواج مغزی رو کنترل کرد چیه؟؟ایا برخی از صوت هایی که در سایت ها قرار میدهند به عنوان امواج الفا حقیقت داره؟بنده متاسفانه کسی رو ندارم که هیپنوتیزم کنه من رو ایا خود هیپنوتیزم میتواند به اندازه ی هیپنوتیزم توسط اشخاص دیگر قوی باشد و مغز را در امواج الفا قرار داد؟

    پاسخ
    • ایرج شرفی
      ایرج شرفی گفته:

      مغز ما در شرایط خاصی بر روی آلفا قرار میگیرد. برای مثال در زمانی که بین خواب و بیداری هستیم . یا در حالت هیپنوتیزم. زمان ماندگاری در آلفا قبل از خواب کوتاهه ولی در حالت هیپنوتیزم میتونیم این زمان رو بیشترش کنیم. از قبل باید آماده بود و مطالبی که میخواهیم وارد ضمیرناخودآگاه ما بشوند را در ذهن داشته باشیم و در در لحظه قرار گیری در موج آلفا القا کنیم. بهتره مواردی که میخواهیم القا شوند به صورت جملات کوتاه و تصاویر باشند.
      در رابطه به صوت هایی که می فرمایید نه می تونم ردشون بکنم و نه میتونم تاییدشون کنم چون اطلاع دقیقی ازشون ندارم و نمیدونم که دقیقاً چی رو دارند قرار می دهند.
      بله خود هیپنوتیزم هم به اندازه هیپنوتیزمی که توسط دیگران انجام شود قدرتمند و موثر است

      پاسخ
  3. رها محمدی
    رها محمدی گفته:

    سلام وقتتون بخیر
    من یک سال تقریبا کل روز در حالت خواب و بیداری بودم حتی یبار انقدر شدید بود که مطمئن نبودم خوابم یا بیدار،نمیدونم باید پیش چ دکتری برم
    ممنون میشم راهنمایی کنین

    پاسخ
    • ایرج شرفی
      ایرج شرفی گفته:

      سرکار خانم رجبی سلام. وقتتون بخیر
      فرآیند خرید شما تکمیل نشده. در حقیقت خریدی به نام شما در سایت ثبت نشده
      اگر فرآید پرداخت اینترنتی را بدرستی انجام داده باشید، یک ایمیل که حاوی لینک دانلود فایل های دوره می باشد برایتان ارسال می شود
      چون فرایند پرداخت بدرستی انجام نشده و سفارشی هم ثبت نشده این ایمیل برای شما هنوز ارسال نشده است

      پاسخ
    • ایرج شرفی
      ایرج شرفی گفته:

      جناب ولیزاده سلام
      وقتتون بخیر باشه
      اجازه بدید برای توضیح این موضوع از مثال رایانه استفاده کنم:

      وقتی ما با رایانه کار می کنیم با دو موضوع مجزا اما به هم وابسته روبرو هستیم: سخت افزار و نرم افزار (که البته در قسمت نرم افزار ما برنامه های کاربردی داریم و سیستم عامل.)
      جسم ما همان سخت افزار است و روح ما نرم افزار. یعنی روح ما سوار بر یک مرکب است(که همان جسم ماست) و بر آن حکمرانی میکند و هدایت آن را برعهده دارد.
      سخت افزار ها بدون نرم افزار ها عملاً اشیاء جای گیر و بی مصرفی هستند. (فرض کنید در اتاق خود یک رایانه دارید که سیستم عاملی بر روی آن وجود ندارد. این رایانه فقط فضای اتاق را اشغال کرده)
      مغز ما همچون CPU در رایانه است. یک عضو فیزیکی که تحت امر سیستم عامل است. مغز همچون CPU وظیفه تصمیم گیری ها، محاسبات، و … را بر عهده دارد.
      قطعات الکترونیکی همگی با یک ولتاژ، جریان و فرکانس خاصی که مختص خودشان است کار می کنند و CPU هم از این قاعده مستثنی نیست.
      مغز ما بسیار پیچیده تر از یک CPU است. فرض کنید مغز ما از چندین CPU تشکیل شده که هر کدام از آنها با فرکانس خاصی کار می کنند. مثلاً وقتی فرکانس مغز روی عدد X قرار بگیرد، CPU شماره یک فعال می شود و اگر فرکانس روی عدد Y قرار بگیرد، CPU دیگری فعال می شود
      این امواج هم دقیقاً نقش فرکانس های فعال کننده یک CPU را ایفا می کنند. برای مثال اگر روی آلفا قرار بگیرند بین خواب و هوشیاری قرار می گیریم

      اگر شما یک رایانه را برای مدت طولانی روشن نگه دارید، احتمال آسیب دیدن به قطعات آن بالا می رود. یعنی حتی قطعات الکترونیکی هم به استراحت و خواب نیاز دارند. ما هم برای شارژ شدن و تجدید قوا نیاز به خواب داریم. زمانی که خواب هستیم(امواج مغزی ما بر روی دلتا قرار می گیرد) مغز برخی از اندام ها را خاموش می کند و به بازسازی قسمت هایی می پردازد. برای مثال هورمون رشد در کودکان در خواب ترشح می شود

      امیدوارم این توضیحات کمک کرده باشه تا پاسخ سوالتون رو گرفته باشید.

      پاسخ
        • ایرج شرفی
          ایرج شرفی گفته:

          خواهش می کنم. نظری در این رابطه نمیتونم بدهم. جایی هم در این رابطه چیزی نخوانده ام. شاید محققان به دنبالش باشند و شاید هم هنوز این موضوع برای کسی مهم نیست. اگر اطلاعاتی در این زمینه بدست آوردم،حتماً با شما به اشتراک خواهم گذاشت

          پاسخ
  4. ولیزاده
    ولیزاده گفته:

    سلام من علاقه زیادی به بحث روح و قوای مکنون در روح دارم که به نظر بی ارتباط با انرژیهای مغز نیست و همچنین علم هیپنوتیزم شما در مورد آموزش هیپنوتیزم فعالیت دارید؟

    پاسخ
  5. اهورا
    اهورا گفته:

    سلام ایا میشه با وجود چیپ که افراد بیمار واسه منافع خودشون توی بدن بعضی از ما کار گذاشتن آرامش داشت و از امواج مثبت مثلا ۴۳۲هرتز برای آرامش خودمون استفاده کرد
    ایا راهی برای مقابله کردن با این مشکل هست

    پاسخ
  6. هادی
    هادی گفته:

    سلام پسری هستم ۲۵ ساله یسری امواج رو حس میکنم بعضی وقتامتناسب بامحیط کمو زیاد از مغزم خارج میشه ۹۰درصد اوقات من نمیتونم ازهیچ وسیله ای ک ب آنتنی وصل باشه وامواج داشته باشه استفاده کنم وتاگوشی و…دست میگیرم تمام خط های اون گوشی قطع میشه بارهاباچندین گوشی امتحان کردم وهمینکه از من دورمیشه دوباره خطش برمیگرده دلیلش چیه؟ میشه کمک کنید؟!

    پاسخ
    • ایرج شرفی
      ایرج شرفی گفته:

      آقا هادی عزیز سلام
      روز بخیر
      مورد نادری هستش
      فرمودید ۹۰ درصد مواقع اینطور هستید. کمی دقت کنید و ببینید که اون ده درصد چه زمانهایی هست. شاید وقتی ماده غذایی خاصی رو میل می کنید یا در وضعیت فیزیکی خاصی قرار می گیرید این اتفاق میفته
      پیشنهادم این هستش که به پزشک متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید تا یک اسکن مغزی ازتون بگیرند. شاید دلیل این موضوع بواسطه اسکن های مغزی مشخص بشه
      ممنون میشم نتایج رو با من هم درمیان بگذارید

      پاسخ
  7. Mahgol
    Mahgol گفته:

    سلام، شما میگید که برقراری امواج آلفا در حالتی بین خواب و بیداری یا در حالت هیپنوتیزم امکان پذیره، پس آیا درموقعی که موسیقی با امواج آلفا مثل موسیقی های باروک در حالت بیداری و هوشیاری گوش میدیم ، فرکانس های مغزمون میتونه در حالت آلفا قرار بگیره؟

    پاسخ
    • ایرج شرفی
      ایرج شرفی گفته:

      سلام
      وقت بخیر
      هر چیزی که بتونه روی مغز ما تاثیر بگذاره و اون رو به امواج آلفا ببره می تونه تاثیر گذار باشه
      اگر با گوش دادن این نوع موسیقی که فرمودید مغز به سمت آلفا میره پس اثرگذاره.
      نشانه این که آیا اینموسیقی مغز رو به سمت آلفا می بره اینه که حالت خواب و بیداری یا یک حالت خلصه مانند برای شما ایجاد کنه

      پاسخ
    • ایرج شرفی
      ایرج شرفی گفته:

      سلام
      روزتون بخیر
      از نظر علمی هیچ کدام از فرکانس های مغزی ما ارتباطی با ثروتمند شدن ندارند. اینکه گاهاً ما از زبان افراد مختلف یا حتی در کتاب ها میشنویم یا می خوانیم که با ید در فرکانس ثروت قرار بگیری منظور این است که باید نحوه فکر کردن و اقدامات روزانه مان را بر روی ایجاد یک ارزش بگذاریم و ثروت آفرینی کنیم، مدیریت مالی و رشد آن را یاد بگیریم و …

      اما از یک زاویه دیگر ما می توانید از فرکانس آلفای مغزمان برای ارتباط با ضمیرناخودآگاه و هیپنوتیزم استفاده کنیم و باورهای غلطمان در مورد ثروت را با باورهای سالم جایگزین کنیم

      پاسخ
    • ایرج شرفی
      ایرج شرفی گفته:

      سلام
      خودهیپنوتیزم روند مفصلی داره و باید گام به گام یاد بگیرید
      و در قالب یک مقاله نمیگنجه
      شاید بشه مراحلش رو تیتروار بیان کرد اما حداقل یکبار باید در حضور یک مربی انجام بدید به صورت عملی. یا حداقل خودهیپنوتیزم یک فرد رو به صورت ویدئو ببینید و با ریزه کاری هاش آشنا بشید

      پاسخ
  8. جلیل قلیزاده
    جلیل قلیزاده گفته:

    سلام. ما اولین شرکتی هستیم که درزمینه تولید دستگاه تحریک مغزی بصورت علمی و دانشگاهی با رعایت استانداردهای وزارت بهدشت فعالیت میکنیم.
    در صورت تمایل میتونیم با هم همکاری داشته باشیم.
    ۰۹۱۲۱۳۷۴۷۵۵

    پاسخ
  9. شهاب
    شهاب گفته:

    سلام. من دنبال اطلاعات دقیقتری در مورد امواج مغزی هستم. مثلا فرکانس ۱۲ تا ۳۵ هرتز خیلی بازه بزرگیه فکر کنم. چطور میتونم این بازه رو بصورت ریزترین برسی کنم. ممنون میشم سورسی رو به من معرفی کنین.

    پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.