6 اصل مهم کاریزماتیک بودن
ادیسونِ نابغه یک جمله معروف دارد: «استعداد 99 درصدش اکتسابیه و فقط 1 درصد اون ذاتیه»! این جمله را کسی گفته است که تمام دنیا و تکنولوژی تا ابد مدیون اوست، احتمالاً خودتان میدانید که ادیسون دانش آموز اخراجی بود و معلمها به او «کُند ذهن» میگفتند. این جمله را برای افرادی آوردم که میگویند «کاریزماتیک بودن ذاتیه… بعضیا نمیدونم چرا اینقدر جذابن و بقیه ازشون حساب میبیرن… از بچگی همینطوری بودن… من نمیتونم اینجوری باشم»، بسیار خب… تا حدی با این باور موافقم اما این موضوع صد در صد درست نیست؛ منظور شما همان مسیر عصبی است که ثابت کرده مغز ما میتواند هر کاری را یاد بگیرد اما خودمان جلوی آن را میگیریم.
یعنی مهمترین وظیفهای که خدا به مغز داده، ساخت راه حل برای ماست و عجیب است که خودمان میگوییم «نه مغز من… من نمیتونم کاریزما باشم… لطفاً یاد نگیر!» حکایت مغز ما مانند ماشینی است که برای حرکت اختراع شده اما گوشه پارکینگ خاک میخورد!
شاید تا چند سال پیش که آموزش دیدن رایج نبود و فقط مدرک مهندسی و پزشکی را سواد میدانستند، این حرف صحت داشت اما خدا را شکر امروزه با گسترش تکنولوژی و آموزش، همه به دریای بیکران اطلاعات دسترسی داریم و تنها محدودیتِ ما اراده خودمان است.
روانشناسان و محققان رفتارهای افراد کاریزما را بررسی کردهاند و ریز و درشت رازهای آنها را ارائه دادهاند. با سرچ کردن در اینترنت میتوانید انواع راهکارهای کاریزما را بیابید، ما در این مقاله تکنیکها و اصول کاریزما شامل هوش کلامی، زبان بدن، فن بیان، متقاعد سازی، اعتماد به نفس، عزت نفس را آوردهایم. امیدواریم که برایتان مفید باشد و جذابتر شوید.
اعتماد به نفس
نسبت اعتماد به نفس به سایر موارد، مانند سر به بدن است؛ پایه و اساس کاریزماتیک بودن همین اعتماد به نفس است و بس! اگر فردی اعتماد به نفس نداشته باشد نمیتواند دیگران را جذب کند و اکثر اوقات تنها میماند. یکی از ویژگیهای افراد کاریزما این است که هیچگاه خود را پایین نمیکشند و نمیگویند «من نمیتوانم… » و کلامی که توانایی آنها را زیر سوال ببرد را به زبان نمیآورد. البته گاهی در قالب طنز میتوان به اشتباهات و نقطه ضعفهای خود اشاره کرد اما در موقعیتهای دیگر این کار را نباید کرد. شما باید قبل از هر چیزی روی اعتماد به نفس خود تمرکز کنید و با آموزش دیدن خیلی سریع به نتیجه دلخواه میرسید.
برای مطالعه بیشتر در خصوص اعتماد به نفس مقاله «اعتماد به نفس چیست و چطور آن را تقویت کنیم؟» را از دست ندهید
هوش کلامی
به نظرتان کدام یک از موارد زیر در افراد کاریزما خیلی پر رنگ است؟
- حاضر جوابی
- شوخ طبعی
- متقاعد سازی
- بداهه گویی
- حرف کم نیاوردن
نمیدانم جواب شما کدام است اما وقتی که به رفتار و گفتار افراد کاریزما دقت میکنیم متوجه میشویم که همه این موارد را دارند یعنی در لحظه کوبندهترین جواب را میدهند، شوخ طبع هستند، درخواست و پیشنهاد خود را طوری مطرح میکنند که نمیتوانیم به آنها نه بگوییم و تا فردا هم میتوانند یک بند صحبت کنند.
شاید با خودتان فکر کنید که «کار سختیه که همه این مهارتا رو یاد بگیرم»؛ بله کار راحتی نیست اما قرار هم نیست خودتان از ابتدا این جاده خاکی را طی کنید، تنها باید فرمولها و برگه تقلبهایی که از قبل آماده شدهاند را در موقعیتهای مختلف استفاده کنید و با تیز حسی هوش کلامی دیگران را شکار کنید و یادداشت بفرمایید برای خود! ما در دوره هوش کلامی تمام این سر فصلها را با فرمولها و فوت کوزه گری هوش کلامی آماده کردهایم و به تقویت کاریزماتیک بودن شما کمک بزرگی میکند.
زبان بدن
از قدیم گفتهاند که «رنگ رخساره خبر میدهد از سر درون»! زبان بدن ما احساسات ما را لو میدهد چه بخواهیم چه نخواهیم! به عنوان مثال هر موقع بترسیم چشمانمان حدقهوار باز میشود یا موقع شادی لبخند میزنیم. تسلط به زبان بدن به شدت روابط را تحت تأثیر قرار میدهد. پروفسور آلبرت محرابیان، استاد دانشگاه UCLA، که در زمینه روانشناسی کلامی و غیر کلامی تحقیق و تدریس میکند؛ در تحقیقات خود به یک راز بزرگ دست یافت.
پروفسور نشان داد که اثرگذاری در روابط شامل سه بخش میشود:
- کلام
- لحن
- زبان بدن
اما نکته شگفتآور این است که میزان اثرگذاری هر کدام از این بخشها متفاوت میباشد.
طبق این تحقیق، کلام فقط ۷% تاثیر دارد در حالی که لحن ۳۸% و زبان بدن ۵۵% مؤثر است.
یعنی کلام کمترین میزان اثرگذاری و body language بیشترین تاثیر را دارد. به عبارت دیگر آنچه میگویید مهم نیست بلکه چگونه میگویید مهمتر است! برای تسلط بر زبان بدن خود حتماً آموزش ببینید و تمرین کنید.
برای مطالعه بیشتر زبان بدن مقالات زیر را مطالعه نمایید:
- چرا زبان بدن از زبان کلام قدرتمندتر است؟
- زبان بدن افراد دروغگو
- کتاب زبان بدن آلن پیز
- زبان بدن سر
- زبان بدن دست ها
- زبان بدن چشم ها
- زبان بدن پا ها
فن بیان
یکی از پرطرفدارترین و جذابترین مهارتهای ارتباطی، فن بیان و سخنرانی است. افرادی که فن بیان قوی دارند همیشه دیده و شنیده میشوند، میدرخشند، تنها نمیمانند، دوستان زیادی دارند، مدیران خوب و پدر و مادرهای شایسته هستند و… . این مهارت در گذشته یک امتیاز محسوب میشد اما در دنیای امروزی دیگر امتیاز نیست و از نان شب هم واجبتر است. برای اینکه درآمد داشته باشیم، مشتری جذب کنیم، استخدام شویم، فرزندمان به حرف ما گوش دهد باید کلامی گیرا و قانع کننده داشته باشیم و پایه اصلی آن هم فن بیان است. محال است افراد کاریزماتیک، فن بیان خوب نداشته باشند! فن بیان خود به تنهایی کاریزما میآورد.
متقاعد سازی
متقاعد سازی یعنی پیشنهاد و درخواست خود را طوری ارائه کنیم که مخاطب چارهای جز قبول آن نداشته باشد اما طوری که خودش انتخاب کند نه اینکه حس اجبار به او دست دهد چون در این صورت معنایش اصلاً متقاعد سازی نیست بلکه زورگویی یا التماس کردن است! یک فرد کاریزما خود به خود متقاعد کننده است و اگر درخواستی را مطرح کند، احتمال پذیرش آن از سوی مخاطب بالاست. فکر میکنید چرا؟
متقاعد سازی 6 اصل دارد که تمامی تکنیکهای اقناع بر اساس آن طراحی میشوند. به عنوان مثال تکنیک «اثر جمع» که در بازاریابی و فروش کاربرد زیادی دارد و همه ما هر روز بدون آنکه خودمان بدانیم با آن بمباران میشویم. شما با یادگیری این اصول، تاثیرگذاری خود را به یکباره چند پله بالاتر میبرید و همراه با آن کاریزماتیک بودن شما هم افزایش مییابد.
عزت نفس
عزت نفس جز جدانشدنی از کاریزما است و بزرگترین ثروت افراد بزرگ و موفق، نه پول است نه شهرت و نه مقام، بلکه عزت نفسی است که دارند. عزت نفس اساس و تمام سرمایه وجودی ماست که اگر تمام آن را از دست بدهیم به پوچی میرسیم و خواهیم مُرد. برای درک بهتر این مفهوم شما را به خواندن داستان واقعی در مقاله عزت نفس دعوت میکنم که در آن زندانیان آمریکایی شبها میخوابیدند و صبح دیگر بیدار نمیشدند…
فکر نمیکنم در این دنیا مفهومی با ارزشتر و مهمتر از عزت نفس وجود داشته باشد و ما باید آنقدر این سرمایه وجودی خود را تقویت کنیم که در سختترین شرایط زندگی دوام بیاوریم. افرادی عزت نفس بالا دارند از احترام و اعتبار برخوردارند و همیشه الگوی دیگران هستند.
برای مطالعه سری مقالات عزت نفس بر روی عناوین زیر کلیک کنید:
- عزت نفس چیست؟
- نشانههای یک فرد با عزت نفس پایین
- عوامل کاهش عزت نفس
- افزایش عزت نفس
- تقویت عزت نفس | پر کردن مخزن عزت نفس مان
جمع بندی
کاریزماتیک بودن یک ویژگی اکتسابی است و با تمرین و آموزش به دست میآید. مهمترین نکته برای کاریزما داشتن این است که از درون پر باشیم و دائماً روی خود و پیشرفت فردی کار کنیم. 6 موضوعی که در این مقاله به آن اشاره شد، پایههای کاریزماتیک بودن است و بعد از خواندن، باید آنها را کار بگیرید تا بعدها خودتان شیفته کاریزمای خودتان شوید!
دیدگاهتان را بنویسید