مدیریت ترس از سخنرانی به سبک و روش سخنرانان بزرگ (قسمت دوم)
اکثراً فکر میکنیم که ترس از سخنرانی یک موضوع وحشتناک و افتضاح بارآوری است و زمانی میتوانیم سخنرانی میخکوب کننده ارائه دهیم که ترس و استرس خود را از بین برده باشیم. اما این تصور اشتباه محض است!
در مقاله قبلی به نمودار استرس اشاره کردیم و دیدیم که اگر میزان استرس از یک حدی کمتر باشد یعنی بیخیال باشیم، کار را جدی نمیگیریم و نتیجه کار هم چرت و پرت میشود. از طرفی استرس زیاد هم باعث میشود قفل کنیم و هیچ کاری نکنیم یا همه چیز را خراب کنیم! در حالی که استرس مفید مانند ولتاژ برق کنترل شده است که به ما قدرت و خلاقیت میدهد.
تا کنون شده است که در زمان ترس و استرس کاری انجام دهید که از خلاقیت، دقت و سرعت خودتان حیرت زده شوید؟ این همان استرس مفید است که عامل موفقیت نه تنها در سخنرانی بلکه در هر کاری میباشد. استرس و ترس برای بقا ضروری است و به ما میگوید « اگه میخوای زنده بمونی همین الان یک کاری کن!» و مانند آتش زیر خاکستر به ما قدرت میدهد تا خروشان شویم و توانایی و نیروی پنهان خود را (که تار عنکبوت بسته است) به کار گیریم.
خودم هم با وجود یک هفته مهلت، عمداً نوشتن این مقاله را به روز آخر موکول کردم تا در شرایط استرسزا قرار بگیرم و با هیجان بیشتر بنویسم، از قدیم گفتند که تنور باید گرم باشد تا نان بچسبد.
حال ببینیم که غلبه بر ترس از سخنرانی با چه روشهایی امکان پذیر است و چطور میتوانیم کنترل عصای معجزهگر، یعنی کلام را در دستان خود بگیریم. قبل از خواندن قسمت بعدی، لطفاً کمی فکر کنید که چرا از سخنرانی میترسید و در چه مواردی از صحبت در جمع استرس میگیرید؟
3 راهکار حرفهای برای غلبه بر ترس از سخنرانی
در ادامه به موارد استرسزا در سخنرانی و راهکارهای آن میپردازیم و از شما میخواهم از این قسمت مقاله خود را روی سکوی سخنرانی در مقابل جمع تصور بنمایید که به مشکلات زیر دچار میشوید، در آن صورت چکار میکنید؟ چه راه حلی دارید؟
بیتوجهی مخاطبان
برای سخنران هیچ چیز آزاردهندهتر از این نیست که مخاطبانش به او توجه نمیکنند، پچ پچ و هم همه میکنند، تا کمر سرشان داخل گوشی است و… در این حالت احساس میکنیم که تحقیر شدهایم و برای مخاطبان ارزش نداریم اما بی توجهی مخاطب دلیل دارد:
محتوای ضعیف و تکراری:
چیزهای جدید برای اولین بار جذاب هستند اما در صورت تکراری شدن، مغز از آنها صرف نظر میکند بنابراین طبیعی است مخاطبان به سخنرانی که حرف تازه برای گفتن ندارد و از گوگل کپی کرده است، توجه نکنند! مطلب را کپی نکنید بلکه تفسیر و درک از مطلب را ارائه دهید. در مقاله ساخت عبارات جادویی، سه تکنیک کاربردی برای ساخت عبارت جدید معرفی شده است که بر اساس آموزشهای هوش کلامی میباشد.
مطالب غیر مفید:
شما در این مقاله چه انتظاری از من دارید؟ مشخص است، هدفتان از خواندن این مقاله پیدا کردن راهکاری برای غلبه بر ترس از سخنرانی است. بنابراین اگر من درباره نظریه ابر الکترونی اتم صحبت کنم، خواندن نظرات منفی مخاطبان کمترین حقم است!
مطالب غیر جذاب:
هر وقت برای رزرو کتاب آیین سخنرانی دیل کارنگی به کتابخانه مراجعه میکنم، دعا میکنم که رزرو نباشد. در حالی که سال به 12 ماه کسی از کنار قفسه کتابهای فیزیک و شیمی رد نمیشود. هر موضوعی مخاطب خودش را دارد و در کل افراد جذب مطالبی میشوند که مورد علاقه آنها باشد و دردی از درد آنها دوا کند.
برای جلب توجه باید از مخاطب شناخت کافی داشته باشیم، این مبحث آنقدر مهم است که در دوره آموزش فن بیان و سخنرانی یک جلسه جداگانه به آن اختصاص دادهایم. مخاطب خود را خوب بشناسید و مطالبی آماده کنید که در گوشهای از زندگی مخاطب به کار آید و طوری صحبت کنید که برای مخاطب جذاب باشد.
ترس از قضاوت شدن
«اونا از من بالاترن، حرفهایتر از منن… لباسام خوب نیستن… لهجه دارم… میخوام صدام خوب باشه… دماغم عمل میخواد… منو چجوری میبینن… چجوری راجبم فکر میکنن… اگر تپق بزنم ضایع میشم» این افکار آنقدر در ذهن ما پر میشوند که مغز کلافه میشود و احساس خطر میکند و پیام استرس میدهد تا هر چه زودتر از صحنه خارج شویم!
ترس از قضاوت دیگران مهمترین و شایعترین دلیل استرس در سخنرانی میباشد و باعث میشود نسب به کارهای ریز و درشتمان حساس شویم. در حالی که یادتان باشد مردم به سردرد خود بیشتر از مرگ من و شما اهمیت میدهند. مخاطب به این مسائل اهمیت نمیدهد و فقط به این فکر میکند که این زمانی که برای شنیدن سخنان شما اختصاص داده است برایش مفید باشد.
با اعتماد به نفس روی سکو ظاهر شوید، خود را جزئی از مخاطبان بدانید و از همان ابتدا با مخاطبان صمیمی شوید تا آرامش بگیرید سپس با خیال راحت ادامه دهید. غلبه بر ترس از سخنرانی فقط با پذیرش آن ممکن است، حتی افراد باتجربه و معروف مانند آقای مدیری در ویدئوی زیر، اشتباه میکنند، تپق میزنند در حالی که با تسلط آن لحظه را مدیریت میکنند. به جرأت میتوان گفت که قسمت جذاب و چالش برانگیز سخنرانی، مدیریت همین بحرانهاست و اینجاست که حرفهای بودن یا نبودن سخنران در غلبه بر ترس از سخنرانی مشخص میشود.
خاطرات غلبه بر ترس از سخنرانی سرکار خانم فائزه عادل، مجری صدا و سیما
کم کم برنامه داشت شروع می شد و من آماده بودم که برم روی صحنه ؛ اما همین که از پله ها بالا رفتم مانتوم زیر کفشم گیر کرد و زمین خوردم.
رفتم پشت صحنه روی تریبون، اما همین که زدم پشت میکروفن دیدم قَطعه!
استرس من دقیقا دو برابر شد. اما رفتم وسط صحنه و گفتم تا خدا هست، زمین خوردن هم عالمی داره!
گفتم شما ها وقتی زمین میخورید چی کار میکنید؟
آدما وقتی زمین می خورن 2 تا واکنش دارن :
یا اینکه کاسه چه کنم چه کنم به دست میگیرن و زانوی غم بغل می کنن
یا اینکه بسم الله می گن و از نو شروع می کنن!
اون روز یکی از بهترین اجرا های من بود ؛ چرا که من بودم که سوار بر هیجاناتم شدم.
مدیریت بحران یعنی همین؛ یعنی اینکه بتونیم هیجاناتمون رو کنترل کنیم .
.
فراموش کردن مطالب
بگذارید آب پاکی را روی دستتان بریزم، حفظ کردن متن سخنرانی اشتباهی بزرگ است و اگر کسی این گناه نابخشودنی را مرتکب شود، با دستان خودش سخنرانیاش را خراب کرده است! سخنرانی یعنی سخن راندن و حرف زدن نه اینکه مانند ربات یک متن حفظ شده را ارائه دادن. در غیر این صورت تحویل دادن متن سخنرانی به مخاطبان بهتر از گرفتن وقت آنها و خودمان است! مخاطب دوست دارد که مطالب را از زبان یک نفر بشنود، زبان بدن او را ببیند و احساساتش تحت تاثیر سخنران قرار بگیرد.
متن سخنرانی را بنویسید اما حفظ نکنید بلکه با تمرین کردن، تا به تسلط کافی برسید و متن را مال خود کنید. این است راز مصنوعی نبودن! هیچ اشکالی ندارد که بعضی جملات را پیش و پس بگویید، مخاطبان این را متوجه نمیشوند، فقط سعی کنید طبق یک ساختار منطقی پیش بروید.
حفظ کردن متن سخنرانی روشی برای غلبه بر ترس از سخنرانی نیست بلکه روشی برای تولید استرس است! امکان دارد بخشی از مطالب فراموش شوند و اگر سخنران به موضوع مسلط نباشد، در حضور جمع به مِن و مِن کردن میافتد و مخاطبان فکر میکنند که سخنران تسلط و اطلاعات کافی ندارد، نتیجه این اتفاق از بین رفتن اعتبار سخنران و اعتماد مخاطبان است.
قبل از ارائه به خوبی تمرین کنید و اگر حین ارائه مطلبی را فراموش کردید، با سؤال پرسیدن از مخاطبان زمان بخرید تا فرصت فکر کردن و یاد آوری داشته باشید. یک دست نوشته آماده کنید، متن کامل سخنرانی را در دست نوشته ننویسید فقط نکات مهم را به صورت تیتروار، درشت و خوانا بنویسید که با یک نگاه مطالب را به خاطر آورید. ما در کلاسهای فن بیان و سخنرانی، جدیدترین روش یادداشت برداری یعنی mind map را تمرین میکنیم.
سوالاتی که جوابش را نمیدانیم
متأسفانه سخنرانهای متعددی را دیدهام که در این قسمت کنترل خود را از دست میدهند و عصبانی میشوند یا اینکه خود را میبازند و به اصطلاح خود زنی میکنند. خودم به شخصه از این قسمت سخنرانی بیشتر از ارائه دادن میترسیدم. اما با آموزشهایی که در زمینه فن بیان و سخنرانی وجود دارد به راحتی میتوانید این قسمت از سخنرانی را مدیریت کنید بدون اینکه اعتبارتان خدشهدار شود.
در کل سه نوع سؤال از شما پرسیده میشود:
سؤالات تفهیمی
«ببخشید این قسمت را متوجه نشدم… میشه بازم توضیح بدید…» جواب دادن به این نوع سؤالات زحمت خاصی ندارد و فقط کافیست همان مطلب را دوباره توضیح داده و مثال جدیدتر بزنید به همین دلیل تأکید میکنیم که از قبل چند مثال اضافه آماده کنید.
سؤالات تکملیلی
این نوع سؤالات یک مقدار ممکن است اذیت کنند، سؤالاتی مانند: «ببخشید میشه یکم بیشتر توضیح بدید…» راه حل حرفهای برای جواب دادن به این سؤالات این است که دانش خود را در موضوع مورد نظر بیشتر کنید. یک سخنران حرفهای برای 20 دقیقه سخنرانی، 4 ساعت حرف دارد! این یکی از رموز غلبه بر ترس از سخنرانی است!
سؤالات تخریبی
این نوع سؤالات بیشتر به قصد تخریب پرسیده میشوند و چند حالت دارند: یا مخاطب با پرسیدن یک سؤال بیربط قصد مسخره کردن شما را دارد یا اینکه آنقدر روی یک موضوع قفلی میرند و سوال میپرسد که میخواهد شما را به جایی بکشاند که دیگر جوابی نداشته باشید و به اصطلاح ضایع شوید. بسته به اینکه در چه موقعیتی باشید میتوانید با حاضرجوابی پاسخ بدهید یا اینکه این طور جواب دهید: «مرسی از سؤالتون… تا حالا از این جنبه به این سؤال نگاه نکرده بود… اجازه بدید فکر میکنم بعد از سخنرانی پاسخ شما رو میدم!» به همین راحتی! هیچ کس علامه دهر نیست و با این روش تمام درها را روی فرد برای تخریب بیشتر میبندید.
سخن آخر
ترس یک نوع احساس است و احساسات تابلوی راهنمای ما در مسیر موفقیت هستند، اگر جایی از سخنرانی استرس گرفتید با حفظ آرامش، تمرکز کنید که در آن موقعیت باید چکار کنید تا شرایط را بهتر از آنچه هست پیش ببرید. البته غلبه بر ترس از سخنرانی ماهیت هیجانی دارد و هیچ راهکاری جای تمرین کردن را نمیگیرد، آموزش دیدن و تمرین کردن تحت نظر یک مربی با تجربه به شما کمک میکند که هر چه زودتر مهارت فن بیان و غلبه بر ترس از سخنرانی را یاد بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید