فیلترهای ذهنی که باعث نابودی فرصتها و آرامش زندگی میشوند!
فیلترهای ذهنی همان چارچوبهای فکری خودمان است که برای هر فردی متفاوت میباشد. روزی پادشاهی دستور میدهد تا خوشبختترین مرد سرزمین را پیدا کنند و لباسش را نزد او بیاورند. فرمانده به همراه تمام سربازها وجب به وجب قلمرو را زیر پا گذاشتند اما فردی را پیدا نکردند که از زندگی راضی و خوشحال باشد. در حالی که نا امید و دست خالی از جنگل عبور میکردند تا به قصر پادشاه بازگردند، در راه یک کلبه کوچک میبینند که پیرمردی در آنجا زندگی میکرد. جالب این بود که پیرمرد پیراهن به تن نداشت ولی با آرامش و لذت کارهای روزانه خود را انجام میداد. فرمانده به فکر فرو رفت که چطور این پیرمرد اینقدر خوشحال و آرام است با اینکه لباسی برای پوشیدن ندارد! هنگامی که به قصر رسیدند پادشاه جویای نتیجه شد، فرمانده به او گفت: «در دل جنگل پیرمردی پیدا کردیم که خوشحال و خوشبخت است…» پادشاه گفت: «لباسش را برام بیاور…» فرمانده گفت: «این پیر مرد آنقدر خوشبخت است که حتی پیراهن ندارد!».
هر کدام از ما تعریف خاص خود را از مفاهیم داریم که نشات گرفته از چارچوبهای فکری یا همان فیلترهای ذهنی ما است. فیلترهای ذهنی مانند عینک به دیدگاه ما حالت میدهند و گاهی باعث میشوند که ما واقعیتها را آن طور که درست است نبینیم و فرصتهای خود را بسوزانیم یا روابط خود را تخریب کنیم البته در بدترین حالت خود را ته چاه بیندازیم.
فیلترهای ذهنی
در این مقاله با 6 فیلتر ذهنی آشنا میشویم که شناخت آنها به ما کمک میکند اشتباهات خود را بشناسیم و تکرار نکنیم و از این طریق رشد و آرامش بیشتری به زندگی خود ببخشیم.
وسواس افراطی:
نام دیگر این فیلتر، کمال گرایی است که در اثر آن خود را مجبور میکنیم یک کار را در بهترین و کاملترین حالت انجام دهیم و هیچ عیب و نقصی را قبول نداشته باشیم. شاید با خود فکر کنید که «این که خوبه… ما یه کار رو با کیفیت بالا انجام دهیم»! بله حق باشماست البته در صورتی که منجر به وسواس زیاد نشود. این حالت باعث میشود آنقدر غرق یک جز شویم که کل را فراموش کنیم و به هیچ وقت به هدف اصلی نرسیم. یادمان باشد اینجا بهشت نیست که همه چیز در بینقصترین حالت خود قرار گرفته باشد، حتی موفقترین افراد هم دچار نقص هستند. تمرکز خود را بر هدف و نتیجه اصلی بگذارید و سعی کنید مسائل کم اهمیت و حاشیهای جلوی پیشرفت شما را نگیرد.
منفی گرایی:
افراد منفیگرا، اطراف و اتفاقات را در حالت منفی تعبیر میکنند و هر لحظه نگرانند تا حادثه ناگواری رخ دهد. آیه یاس خواندن و نفوذ بدن زدن، کار همیشگی این افراد است و باید بدانیم که خیلی از مواردی که نگرانشان هستیم فقط تفکرات ذهنی ما هستند که اکثراً هیچگاه اتفاق نمیافتند. اما دامن زدن به این فیلتر ذهنی باعث میشود که زمان حال را فراموش کرده و لحظاتی که میتوانیم در آن خوشحال باشیم را پر از استرس و تنش کنیم. در عین حال که باید جانب احتیاط را رعایت کنیم، از لحظات فعلی خود بهترین بهره را ببریم. کنترل این افکار راهکارهای خاصی دارد که در مقاله از بین بردن افکار منفی به آن پرداختهایم.
دست کم گرفتن تواناییهای خود:
یکی از کشندهترین فیلترهای ذهنی همین مورد است که مانع رشد خیلی از افراد میشود و جالب است بدانید که افراد موفق این فیتر ذهنی را ندارند و به همین دلیل دائماً پیشرفت میکنندو تحقیقات ثابت کرده است که هر فردی حداقل در 5 نوع هوش نابغه است. اولاً باور داشته باشید که آدمیزاد میتواند هر کاری انجام دهد و خواست و ارادهاش تنها محدودیت ذهنی اوست. خود را باور داشته باشید و بدانید که از پس هر کاری بر میآیید. البته بهتر است انرژی خود را در مسیر استعداد خود به کار گیرید تا بیشترین بازدهی را دریافت کنید.
این مطلب را بخوانید: استعداد یابی
برداشتهای شخصی:
یک شب یکی از اقوام را به شام دعوت کردیم. پسر بزرگ آن خانواده، جایی کار داشت و دیرتر از بقیه به شام رسید و گفت که اشتهایی برای خوردن ندارد چون بیرون غذا خورده است. مادر من از این موضوع ناراحت شد چون فکر میکرد: « شاید از زرشک پلو خوشش نیومده که با شکم سیر آمده… !». نمیدانم دلیل اصلی آن پسر چه بود اما این فیلتر ذهنی مادر من نوعی برداشت شخصی بود که جز ناراحتی چیزی برای او نداشت.
واقعیت این است که همه ما روزانه با این افکار ذهن خود را بمباران میکنیم و مدام استرس داریم که «چرا فلانی اینطور گفت… چرا آن طور رفتار کرد… ؟!». مانند اینکه دست طرف مقابل را با دست خود بگیریم و محکم به صورت خود سیلی بزنیم! ذهنیت افراد با یکدیگر زمین تا آسمان تفاوت دارد و شاید منظور مخاطب آن طور نباشد که ما برداشت میکنیم. پس بهتر است که به جای اینکه با این افکار آرامش خود را به هم بزنیم، کمی خود را جای طرف مقابل بگذاریم و بدانیم که دیگران هم مانند ما انسان هستند و حق دارند طرز فکر خود را داشته باشند.
اصرار بر کارهای تکراری و شکست خورده:
اینشتین یک جمله معروف دارد که میگوید:
انجام کارهای تکراری و انتظار برای گرفتن نتیجه متفاوت، عین حماقت است!
در دنیای پر تلاطم امروزی که همه چیز به سرعت در حال تغییر است، مهمترین مهارتی که باید یاد بگیریم مهارت «تغییر کردن» است. بسیار کم است تعداد افرادی که خود را متناسب با هدف و شرایط جدید تغییر دهند و هیمن افراد موفق میشوند و خیلیها به جایگاه آنها غبطه میخورند. تا زمانی که زنده هستیم میتوانیم زندگی خود را بهتر کنیم، به کارهایی که انجام میدهید دقت کنید و با توجه به نقاط قوت و ضعف خود، هدف مناسبی انتخاب کنید و برای رسیدن به آنها از هوشمندانهترین و جدیدترین روشها استفاده کنید البته مشورت با افراد موفق در این زمینه بسیار کمک کننده است.
همچنین بخوانید: مسیر عصبی ؛ دریچه ای به سوی توانمندی
پرش کاری و فکری:
شاید یکی از سختترین کارهایی که امروزه میتوان انجام داد، حفظ تمرکز است آن هم به شرطی که تلفن همراه، اینترنت و شبکههای اجتماعی را دسترس خود خارج کرده باشیم. چک کردن اینستاگرام شاید سه الی چهار دقیقه بیشتر طول نمیکشد اما اگر این بازههای زمانی را جمع کنیم، به چند ساعت هم میرسد. خودتان فکر کنید که در این مدت چه کارهای عقب افتادهای میتوانید انجام دهید؟
از یک تحقیق علمی نتیجه جالبی به دست آمده است: «زمانی که مغز روی یک موضوع متمرکز میشود، اگر به موضوع دیگری پرش کند معمولاً یک ربع طول میکشد تا تمرکز آن به حالت عمیق قبلی باز گردد»! این واقعیت نشان میدهد که در طول روز چقدر زمان و انرژی هدر میرود و از طرفی کلی کار عقب میافتد در حالی که نتیجه مطلوب را هم به دست نمیآوریم.
خوب است که از قبل برنامه ریزی داشته باشیم و حین کار فقط به آن موضوع فکر کنیم و تا جایی که امکان دارد عوامل حواس پرتی مانند موبایل، شبکههای اجتماعی و… را از خود دور کنیم. اگر بتوانیم این فیلترهای ذهنی را کنترل کنیم، موفقیت چارهای جز اتفاق افتادن نخواهد داشت!
پیشنهاد مرتبط: امواج مغزی و بهرهگیری از آنها
سخن آخر
فیلترهای ذهنی مانند قفط طرز فکر ما را محدود میکنند و مانع از مشاهده حقیقت میشوند. در این مطلب با 6 فیلتر ذهنی رایج آشنا شدیم که بهتر است از این به بعد به کارهای خود دقت کرده و درستترین تصمیم و انتخاب را تشخیص دهیم.
دیدگاهتان را بنویسید