جواب تعریف و تمجید

در جواب تعریف و تمجید دیگران چه بگوییم؟

در جواب تعریف و تمجید دیگران چه بگوییم؟ تا حالا چند بار برایتان پیش آمده است که کسی از شما تعریف کند و ندانید در آن لحظه چه پاسخی بدهید؟

در مقاله حُسن جویی درباره نحوه تعریف و تمجید از دیگران به طور کامل صحبت کردیم، در مقاله فعلی قرار است به این موضوع بپردازیم که در جواب تعریف و تمجید دیگران چه بگوییم و چطور بابت تعریفی که از ما شده است تشکر کنیم.

 

جواب تعریف و تمجید

 

در جواب تعریف و تمجید دیگران چه بگوییم؟

چند وقت پیش در حین گوش دادن به یک فایل صوتی که گفتگوی میان دو فرد بود شنیدم که در انتهای گفتگو، فرد اول گفت: «خیلی خوشحالم با کسی صحبت می‌کنم که خودش خدای تجربه است!»

فرد دوم بلافاصله با هیجان پاسخ داد: «نه… خدا چیه!… من مورچه تجربه ام!»

 

جنس گفتگوی بالا یک مثال رایج است که اکثر ما، بارها شنیده‌ایم یا حتی خودمان هم این چنین عمل کرده ایم!

از کسی تعریف کرده ایم ولی در جواب (از روی فروتنی یا خجالت) نپذیرفته است، یا اینکه ما در جواب تعریف و تمجید دیگران واکنش مناسبی نداده ایم و اصطلاحاً خودزنی کرده ایم. مثلاً ممکن است گفته باشیم:

  • نه اختیار دارید اینجورام که میگید نیست…؛
  • من اگه اینجوری بود الان اینجا نبودم…؛
  • نه بابا اینقدر بهتر از من هست…؛
  • و…

این طرز جواب دادن هم باعث می‌شود خودمان کوچک شویم، هم اعتماد نفسمان را له کنیم و هم ذوق گوینده را کور کنیم در حدی که حتی پشیمان شود چرا تعریف کرده است.

در واقع ما گاهی اوقات با کلام خودمان، اعتبار خود را خدشه دار می‌کنیم و شاید آن لحظه فکر مخاطب ما را فردی متواضع فرض کند، اما حقیقت این است که در ناخودآگاهش می‌گوید «چه آدمیه اعتماد به نفس نداره…». افرادی که هوش کلامی بالایی دارند طوری جواب می‌دهند که نه مغرورانه باشد و نه خودزنی! 

بعضاً مشاهده می‌کنیم که از کسی تعریف می‌شود ولی او در جواب چیزی نمی‌گوید؛ این حالت هم همیشه مناسب نیست و ما را مغرور جلوه می‌دهد.

حالا ممکن است از خود بپرسید که: «پس رفتار درست در این شرایط چیست و  چه باید کرد؟»

با ادامه مقاله همراه شوید تا ببینیم در این شرایط چه اقداماتی می شود انجام داد.

 

در جواب تعریف و تمجید دیگران چه واکنش مناسبی بروز دهیم؟

تصور کنید برای کسی کادوی زیبایی گرفته‌اید و به او هدیه می‌دهید؛

 دوست دارید در جواب این محبت، چگونه با شما رفتار شود؟

اگر از سلیقه شما ایراد بگیرند ناراحت نمی‌شوید؟ یا اگر هیچ جوابی ندهند و بی‌محلی کنند چطور؟

مُسَلَم است که ناراحت می‌شوید!

 

تعریف و تمجید مانند هدیه‌ای زیباست که دیگران با گفتن آن، انگیزه و اشتیاق ما را بیشتر می‌کنند و حس خوب را به ما انتقال می‌دهند.

 بنابراین مهم است که در جواب تعریف و تمجید دیگران چه بگوییم و چه رفتار مناسبی از خود نشان دهیم که نه مغرورانه باشد نه خودزنی!

 

 

جواب تعریف و تمجید دیگران

 

تیکه کلام‌ها را بدزد

یک روش عالی این است که به افراد خوش صحبت دقت کنید و تیکه کلام‌های آن‌ها مانند سلام و احوالپرسی، تشکر کردن، تعریف و تجید، حاضرجوابی و … را در جایی یادداشت کنید. این کار به شدت به تقویت هوش کلامی شما کمک می‌کند. ضمن اینکه کلام خاص و متفاوتی نسب به بقیه خواهید داشت چون همیشه دستتان پر است و می‌توانید زیباترین جملات را در جواب تعریف و تمجید دیگران بگویید.

 

حاضر جوابی و هوش کلامی

تنها دوره تخصصی هوش کلامی

در جواب تعریف و تمجید دیگران چه نکاتی را رعایت کنیم؟

ممکن است این سوال برایتان پیش بیاید که اگر تعریف و تمجید دیگران واقعی نبود چه کنیم؟ یا اگر ویژگی ما در آن حدی که تعریف کردند نبود، در آن صورت در جواب تعریف چه باید گفت؟ اگر نخواهیم صمیمی شویم چکار کنیم؟

در ادامه به این نکات با جزئیات بیشتر می‌پردازیم:

 

بی‌تفاوت نباشیم

بسیار مهم است که در جواب تعریف و تمجید دیگران بی‌تفاوت نباشیم و واکنش مناسب نشان دهیم در غیر این صورت مغرور به نظر می‌رسیم و دیگران حس خوب از ما نمی‌گیرند.

 مانند اینکه فرد کادویش را بگیرد اما هیچ تشکری نکند(اصطلاحاً بی محلی کند!). شاید اینطور برداشت شود که: نظر تو برای من مهم نیست… من لیاقتم بیشتر از این حرفاست… .

در این حالت ذوق مخاطب سرکوب می‌شود و شاید دیگر مایل نباشد از ما تعریف کند. 

بهترین جواب در این مواقع استفاده از تیکه کلام‌های تشکرآمیز است، تیکه کلام‌های تشکر آمیز مانند «نظر لطفته، لطف داری و… ». همیشه در موقعیت‌های مختلف به صحبت‌های افراد دقت کنید و بهترین اصطلاحات آن‌ها را شکار کنید. با این کار هوش کلامی خود را افزایش می‌دهید.

 

لبخند بزنیم

حداقل کاری که در جواب تعریف و تمجید دیگران می‌توان انجام داد لبخند زدن است. حتی بدون جواب دادن، فقط یک لبخند هم کافی است که تشکر خود را نشان دهیم و احساسات مخاطب را نادیده نگیریم.

با لبخند زدن دیگران بیشتر به ما اعتماد می‌کنند و خوبی‌های ما را بیشتر می‌بینند بنابراین طبیعی است که پشت سر افراد خوشرو، بیشتر تعریف می‌کنند.

 

جواب تعریف و تمجید

 

خودمان را کوچک نکنیم

افرادی که اعتماد به نفس بالا دارند در جواب تعریف و تمجید دیگران خوشحالی و تشکر خود را نشان می‌دهند و خود را کوچک و نالایق تصور نمی‌کنند.

برعکس، افرادی که عزت نفس و اعتماد به نفس پایین دارند معمولاً تعریف و تمجید دیگران را نمی‌پذیرند و خود را کوچک می‌کنند: نه بابا اینطوریام نیست… من خیلی هم خوشگل نیستم… از من بهترم هست…

با این کار ضربه بزرگی به اعتماد به نفس خود می‌زنیم و دیگران هم از تعریف و تمجید خود پشیمان می‌شوند. خودزنی آفت اعتبار است و در دوره هوش کلامی همیشه به شرکت کننده‌ها می‌گوییم که فقط هنگام شوخ طبعی حق خودزنی داریم و بس! البته این شوخ طبعی هم باید هوشمندانه و طوری باشد که به ما اعتبار بیشتری بدهد.

اگر کسی از ما تعریف می‌کند حتماً ویژگی مثبتی در ما دیده است و از دیدگاه او قابل تحسین است طوری که شاید خودمان به آن ویژگی توجه نکرده باشیم.

توجه به تعریف و تمجید دیگران، دیدگاه خودمان را نسبت به خودمان بهتر می‌کند؛ به عبارت دیگر اعتماد به نفس ما را تقویت می‌کند بنابراین بهتر است در جواب تعریف و تمجید دیگران به جای کوچک کردن خودمان، بابت این لطف تشکر کنیم.

 

جواب تعریف و تمجید

 

اگر نمی‌خواهیم صمیمی شویم کوتاه جواب بدیم

گاهی اوقات احساس می‌کنیم دیگران از تعریف و تمجیدهای خود نیت یا منظور خاصی دارند و بعد از آن درخواستی از ما خواهند داشت(اصطلاحاً دارند چاپلوسی یا خودشیرینی می‌کنند)؛

در این حالت باز هم برای حفظ احترام خود و طرف مقابل بهتر است در جواب تعریف و تمجید، مؤدبانه رفتار کنیم و اگر نمی‌خواهیم صمیمی شویم فقط کوتاه جواب دهیم و تشکر کنیم: “ممنون” ؛ “مرسی از محبتتون” ؛ “لطف دارید شما” ؛ “قربان شما” و … .

 

جدل نکنیم

خوب یادم هست که برای خرید به یک مغازه لباس‌فروشی رفته بودم. حین دیدن لباس‌ها، صدای فروشنده را می‌شنیدم که با مشتری در حال صحبت بود.

 از این ناراحت بود که خیلی لاغر است و هر لباس قشنگی که خوشش می‌آید، نمی‌تواند بپوشد چون به اندامش خیلی گشاد می‌شود.

من که نزدیک آن‌ها بودم گفتم: “ولی این لاغری یه خوبی هم داره. اینکه وزنت سبکه و هرچی بخوای می تونی بخوری!”

بلافاصله با صدای بلند و با عصبانیت جواب داد: “اینکه لباس تو تنت قشنگ واینمیسته خوبه؟!”

این را گفت و پشت میز برگشت.

با تعجب و بدون صحبت مغازه را ترک کردم! هر چند آن لحظه می‌خواستم از تکنیک‌های حاضر جوابی استفاده کنم و طوری جواب او را بدهم که دیگر نه خودزنی کند نه تندخویی با مشتری!

 

این را در نظر داشته باشیم که شاید دیگران از این تعریف و تمجید منظور خاصی نداشته باشند و فقط قصد دارند حال شما را بهتر کنند. اینکه ما نظری مخالف نظر دیگران داریم بنا نمی شود که در هنگام دست گذاشتن دیگران روی آن موضوع، ناراحت شویم و با آنها جدل کنیم.

در جواب تعریف و تمجید دیگران حتی اگر خوشمان نمی‌آید بهتر است خیلی کوتاه جواب دهیم و تشکر کنیم طوری که به طرف مقابل برنخورد و احساساتش سرکوب نشود.

 

جواب تعریف و تمجید

 

مدل های پاسخگویی در جواب تعریف و تمجید دیگران

در جواب تعریف و تمجید دیگران، دو مدل وجود دارد که می توانید یکی یا هر دوی آنها را اتخاذ کنیم:

 

پاسخ‌های کوتاه و رایج

در این مدل در جواب تعریف و تمجید دیگران معمولاً از جملات زیر استفاده می‌کنیم:

  • خیلی ممنون
  • لطف دارید
  • شما خودتون خوبید و خوبیهای بقیه رو هم میبینید
  • سپاسگذارم
  • ممنون از تعریفتون
  • شما خودتون مایه افتخار فامیل (یا شرکت یا خانواده) هستید
  • خوبی از خودتونه
  • و…

این جملات پاسخ‌های کوتاه مناسبی در جواب تعریف و تمجید دیگران هستند.

این مدل یک مقدار حالت کلیشه‌ای دارد. روش بهتری هم وجود دارد. برای زمانی که نمی‌خواهیم کوتاه جواب دهیم و قصد داریم تشکر خوبی ارائه کنیم، می‌توانیم از روش بعدی استفاده کنیم.

 

حسن جویی حرفه‌ای

وقتی دیگران از ما تعریف می‌کنند به ما حس خوب می‌دهند و ما هم در جواب تعریف و تمجید دیگران بهتر است طوری تشکر کنیم که حس خوب بدهیم. متاسفانه افراد زیادی هنوز نمی‌دانند چطور از دیگران تعریف خاص داشته باشند. همیشه می‌گویند «خیلی خوب بود… عالی بود… چقدر قشنگه و… ». گوش ما از این حرفا پر شده و دیگر تاثیرگذار نیستند. باید خاص و متفاوت صحبت کنیم تا شنیده شویم و کلاممان به قلب مخاطب نفوذ کند. خودتان در این مواقع چکار می‌کنید؟ همیشه خود را عادت دهید که جزئیات را ببینید و از بهترین آن‌ها حسن جویی کنید. تفاوت افرادی که آموزش دیدند و هوش کلامی خود را تقویت کرده‌اند، در این موقعیت‌ها مشخص می‌شود.

 

حاضر جوابی و هوش کلامی

تنها دوره تخصصی هوش کلامی

جمع‌بندی

در این مقاله یاد گرفتیم که در جواب تعریف و تمجید دیگران چه بگوییم و چطور واکنش مناسب نشان دهیم که نه خودمان را کوچک کرده باشیم و نه مغرورانه به نظر برسیم و در عین حال مورد تایید و احترام باقی بمانیم. غیر از تعریف و تمجید، موقعیت‌های فراوان دیگری پیش می‌آید که شاید برای نجوه حرف زدن در آن موقعیت از قبل اطلاعی نداشته باشیم، در این مواقع است که تفاوت افراد با هوش کلامی بالا و دیگران مشخص می‌شود.

افرادی که هوش کلامی بالا دارند می‌دانند در هر موقعیتی چگونه صحبت کنند و در عین حال بدرخشند. ما هم می‌توانیم با کلام خود معجزه کنیم و به خواسته‌های دیرین خود زودتر برسیم. هوش کلامی یک ویژگی اکتسابی است که با آموزش و تمرین اصولی تقویت می‌شود. تحت نظر افرادی آموزش ببینید که تخصصی در این موضوع کار می‌کنند و سابقه خوبی داشته باشند. ما در مجموعه شرفی تجربه ۶ ساله خود را در زمینه هوش کلامی در اختیار شما قرار می‌دهیم تا هوش کلامی خود را تقویت کنید و به روابط بهتر و زندگی دلخواه خود زودتر برسید. برای آشنایی بیشتر روی دوره هوش کلامی کلیک کنید.

 

در انتهای مقاله خوشحال می‌شویم نظرات و پیشنهادات خود را برای ما ارسال کنید.

 

21 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.